Android više neće biti „sladak“. Google je nakon deset godina odustao od dosadašnjeg načina imenovanja svog mobilnog operativnog sistema. Ime svake verzije Androida tokom protekle decenije uključivalo je riječi poput Pie, Lollipop, Oreo itd.

Od ove godine Google pojednostavljuje način imenovanja softvera pa će verzija koja će se uskoro pojaviti na tržištu nositi ime Android 10 (sljedeće godine to će biti Android 11 itd.).

Android korisnici u Evropi moći će da biraju pretraživač koji žele da koriste

Kao razlog promjene iz Googlea navode činjenici što im je, kao globalnom brendu, važno da imena OS-a na svim tržištima budu jasna i poznata, a to do sada nije bio slučaj jer su se dosadašnje verzije imenovale na engleskom jeziku.

Tako u mnogima zemljama u svijetu imena poput cupcakea, marshmallowsa i drugih nisu nešto previše značila i nisu bila sasvim jasna.

Novi način imenovanja nije jedina promjena vezana uz Googleov mobilni operativni sistem te nova verzija Androida dolazi i s novim logom koji možete vidjeti u video, a za koji ekipa u Googleu kaže da je „više moderan i pristupačan“.

 

Ono što se nije promijenilo jest mali zeleni robot koji je i dalje dio loga Androida i kojeg nikad ne bi trebalo mijenjati, barem prema Audei Gandon, globalnoj direktorki za brend Android: „Robot je ono što Android čini posebnim. Čini ga ljudskim, zabavnim i pristupačnim“.

Pošto znamo novo ime i novi logo ostaje nam još da saznamo tačan datum kada će softver biti dostupan.

U Androidu 10 glavni naglasak stavljen je na privatnost i bezbjednost korisnika, inovacije poput podrške za savitljive ekrane, pametne akcije, tamne teme, brže bezbjedonosne nadogradnje, mogućnost stišavanja pojedinih aplikacija kako bi se mogli fokusirati na posao itd.

(IT mixer/Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.