Google se za cyber bezbjednost zalaže tako što lansira nove alatke koje korisnicima pružaju mogućnost da kontrolišu podatke koje dijele kada koriste Google Maps, YouTube i Google Assistant.

 

Incognito mod za Maps

 

Ova alatka bi u oktobru trebalo da obraduje Android korisnike, da bi kasnije stigao i na iOS.

To znači da se podaci i lokacije ne čuvaju na Google nalogu korisnika, i ne mogu da se koriste kako bi se personalizovalo Maps iskustvo.

 

Auto-delete za YouTube

 

Google za YouTube planira auto-delete funkciju koja podatke briše u intervalima koje korisnik izabere, pa podaci mogu da se čuvaju tri mjeseca, 18 mjeseci, ili dok korisnik ne odluči da ih ručno obriše.

 

Google Assistant

 

Na kraju, tu je i funkcija za Google Assistant-a, pa će korisnici moći da brišu pitanja i glasovne komande.

Dovoljno je da izgovore “Hey Google, delete the last thing I said to you” ili “delete everything I said to you last week.“

Pročitajte još: Google Chrome ima veći sigurnosni propust, korisnicima se preporučuje da instaliraju zakrpu

Pored navedenih novina Google donosi i sistem za provjeru lozinki koji će biti integrisan u već postojeći password manager.

Korisnici moći brzo i jednostavno da proveravaju da li su im lozinke kompromitovane u nekom napadu, te da zamjene slabe lozinke koje ugrožavaju bezbjednost čuvanih naloga.

(PC Press)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.