Google je predstavio Android Studio 4.0 verziju, zaduženu za rad na aplikacijama i olakšavanje posla developerima kako bi lakše napravili posao. A on nije nimalo lak kad znamo koliko različitih uređaja postoji na Android operativnom sistemu.

 

Android Studio je razvojni interfejs (integrated development environment – IDE) baziran na IntelliJ IDE alatu otvorenog koda. Prihvatili su ga mnogi developeri koji rade s Java programskim jezikom.

A to je veoma bitno u cijeloj priči vezanoj uz Android Studio, jer ipak je riječ o alatu koji nudi „sve u jednom“. Od kodiranja, kompiliranja, testiranja, pregleda aplikacija na različitim veličinama ekrana… ali i cijelom nizu drugih mogućnosti.

Android Studio je predstavljen 2013. godine i zaista je olakšao živote svima koji se bave aplikacijama za Android operativni sistem.

Verzija 4.0 donosi neka poboljšanja samih performansi pa je tako sad sve skupa znatno brže nego s prethodnom verzijom. Ono što će developere posebno oduševiti jesu tri uvjerljivo najbitnije stavke – Motion Editor, Build Analyzer i Java 8 APIs.

Nije ni to sve, Google je za Android Studio 4.0 uveo poboljšano CPU Profiler korisnički interfejs, čime se developerima olakšava analiza aktivnosti threadova. Ujedno, stiže i poboljšani Layout Inspector, koji omogućava pregled podataka u realnom vremenu. Riječ je o podacima korisničkog interfejsa aplikacija i prema njima se jasno vidi što treba debugati.

Developeri sa njim dobijaju daleko bolje mogućnosti rada. Zanimljivo je što se taj rad nudi za sve platforme jer je Android Studio 4.0 integrisan za rad s Android aplikacijama na Windows, Mac, Linux i Chrome OS operativnim sistemima. Niko nije izostavljen i to je dodatni korak naprijed.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.