U ažuriranju Chromium endžina, koji pokreće Google Chrome pregledač, kompanija je tiho ažurirala listu podrazumevanih pretraživača koje nudi u zavisnosti od tržišta – na ovaj način se proširuje izbor pretraživanog proizvoda koji korisnici mogu da izaberu na tržištima širom svijeta.

Najvažnije je to da je kompanija proširila listu pretraživača, kako bi u nju uključila i rivalske pretraživače koji se fokusiraju na privatnost, i to na više od 60 tržišta širom svijeta.

Promjene, koje su se pojavile sa stabilnom verzijom Chrome-a 73, stižu u vrijeme kada se Google suočava sa optužbama koje se tiču narušavanja privatnosti i antimonopolskih propisa na domaćem tržištu ali i šorom svijeta. Mnoge vlade sada aktivno preispituju kako se polisa konkurencije može ažurirati da bi se obuzdala moć Google platforme i pomoglo manjim inovatorima u tome da se probiju.

Izgleda da je od ovog ažuriranja najviše profitirao Google-ov rival fokusiran na privatnost, DuckDuckGo, koji se sada nudi kao opcija na više od 60 tržišta. DuckDuckGo je dodan u sljedeće zemlje: Argentinu, Austriju, Australiju, Belgiju, Brunej, Boliviju, Brazil, Belize, Kanadu, Čile, Kolumbiju, Kostariku, Ekvador, Farska ostrva, Finsku, Grčku, Gvatemalu, Honduras, Mađarska, Indonezija, Irska, Indija, Island, Italija, Jamajka, Kuvajt, Liban, Lihtenštajn, Luksemburg, Monako, Moldavija, Meksiko, Nikaragva, Rico, Portugal, Paragvaj, Rumunija, Srbija, Švedska, Slovenija, Slovačka, El Salvador, Trinidad i Tobago, Južna Afrika, Švicarska, Velika Britanija, Urugvaj, SAD i Venecuele. Prethodno, DuckDuckGo uopšte nije ni nuđen kao alternativa.

Još jedan pretraživač koji se fokusira na privatnost jeste francuski pretraživač Qwant, koji je takođe dodat kao nova opcija – iako je dostupan samo na domaćem tržištu, u Francuskoj.

DuckDuckGo je jedan od pretraživača koji su godinama u konstantnom porastu, a nedavno je uložio napore kako bi se proširio globalno i zadovoljio potrebe korisnika za proizvodima koji se fokusiraju na privatnost.

Izvor: benchmark.rs / techcrunch.com