Google je nedavno objavio seriju ažuriranja koja uklanjaju podršku za rad Android kernela na procesorima zasnovanim na RISC-V arhitekturi.

Na početku 2023. godine, Google je najavio planove za uvođenje podrške RISC-V arhitekture u Android operativni sistem. RISC-V, kao arhitektura otvorenog koda koja omogućava besplatno korišćenje procesorskih instrukcija, zadobila je na popularnosti poslednjih godina, jer proizvođačima hardvera omogućava da izbegnu troškove licenciranja za proizvodnju čipova.

RISC-V je posebno stekao na popularnosti u Kini kao alternativa ARM i x86 procesorima, zbog tehnoloških sankcija koje su nametnute. Interesantno je da su neki Android uređaji već opremljeni čipsetima koji koriste RISC-V tehnologiju, iako ti čipovi obično služe kao sekundarni koprocesori uz glavni čipset zasnovan na ARM arhitekturi.

Krajem prošle godine, Qualcomm je objavio planove za dizajniranje novog čipseta za mobilne uređaje baziranog na RISC-V arhitekturi, koji će biti korišćen u Googleovoj Wear OS platformi, baziranoj na Androidu.

Kada se ovi pametni satovi Wear OS sa RISC-V čipsetima pojave na tržištu, postaće prvi komercijalni RISC-V uređaji koji će pokretati zvanično odobrenu verziju Androida od strane Googlea, prenosi „BenchMark„.