Jedno od najslađih ažuriranja Google OS-a, Android KitKat 4.4, više neće podržavati Google Play usluge. Poruka je stigla sa Android Developers Bloga, gdje je otkriveno da nivoi API-ja 19 i 20 neće primati APK verzije nakon 23.30.99, počevši od avgusta 2023. To znači da uređaji sa KitKat-om neće dobiti najnoviju verziju Play Store-a, što će u suštini neće dozvoliti korisnicima da ažuriraju aplikacije, a njihovi uređaji će polako postati neupotrebljivi.

Android KitKat je predstavio ažuriranja koja važe i danas, više od deset godina nakon što je OS lansiran. Sistem je donio poboljšanja performansi uređaja uz ograničene resurse i utro put za ono što je sada Android GO – odgovarajuća iteracija OS-a za pametne telefone male snage.

KitKat je bio prvi Android koji je omogućio korisnicima da izaberu svoj vlastiti pokretač, uveo je reprodukciju videa preko cijelog ekrana, elementi korisničkog interfejsa su po prvi put postali transparentni, a konačno je postojala izvorna podrška za IR blaster. Također smo vidjeli da je NFC funkcionalnost dobila na snazi, a ovo je tehnologija koja nam danas omogućava da plaćamo svojim pametnim telefonima, pokrećemo automobile i otključavamo svoje domove.

Trenutno aktivni uređaji sa Android KitKat 4.4 su ispod 1% od ukupnog broja mobilnih uređaja, što je potpuno razumljiv potez Google-a, iako smo prilično emotivni i nostalgični kada vidimo kraj jedne od naših omiljenih verzija Androida.

(GSMarena)