Elektromagnetna puška GR-1 Anvil je na „meti“ američke policije koja bi htjela da je opremi gumenim mecima i koristi za suzbijanje protesta

 

Američka kompanija „Arcflash Labs“ počela je da prima prednarudžbe za svoju elektromagnetnu pušku GR-1 Anvil, koja se prodaje po cijeni od 3.375 dolara.

Kompanija naglašava da ovo nije ručno oružje snage vatrenog oružja, već se radi o puški koja se po snazi može uporediti sa vazdušnim puškama. Ona projektile ispaljuje snagom od 85 džula, a to je upola manje od npr. malokalibarske puške kalibra .22 (5.6 mm).

Ono po čemu je ektromagnetna puška GR-1 Anvil napredna u odnosu na malokalibarske puške na barut je u tome što može da ispaljuje 20 metaka u minuti punom snagom ili 100 metaka s pola snage.

 

GR-1 Anvil nije „Railgun“

 

GR-1 Anvil nije „Railgun“ nego takozvana Gaussova puška, jer se projektil kreće kroz cijev oko koje su omotane zavojnice, dok se u „Railgun-u“ kreće između dvije paralelne šine.

Da podsjetimo one koji ne znaju „Railgun“ je elektromagnetna tehnologija izbacivanja metalnih nemagnetinih projektila, bilo onih iz ručnog oružja ili artiljerijskih oruđa.

Magnetno polje u „Railgun-u“ je snažnije nego u Gaussovoj puški te dovodi do puno većeg ubrzanja projektila. Međutim za njega je potrebna puno jača energija pa ta tehnologija još nije skalirana za ručno oružje već se koristi na velikim sistemima poput railgun topova na ratnim brodovima američke mornarice.

Iz tog razloga za GR-1 Anvil bi bilo ispravnije reći da je „Coilgun“, jer s „Railgun-om“ ima zajedničku crtu samo po elektromagnetnoj energiji koja se koristi za ispaljivanje projektila koja se aktivira dodavanjem električnog napona.

Bez obzira na to puška može biti prilično ubojita za male životinje jer ne treba podcjenjivati ubrzanje projektila od 60 metara u sekundi koje stvara. Pogodak vas vjerojatno neće ubiti ali bi mogao bi ozbiljno da ozlijedi ako vas pogodi, recimo u oko.

Pored toga, ovo je prvi put da se elektromagnetno oružje nalazi u slobodnoj prodaji.

„Arcflash Labs“ kaže da je za pušku zainteresovana policija koja bi je željela da je opremi gumenim mecima i koristi za suzbijanje nasilnih protesta. Interes su pokazali i stručnjaci koje se bave zaštitom životinja. Oni bi projektile opremili sredstvima za uspavljivanje i koristili je za preseljenje divljih životinja u bezbjedna staništa.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.