Jedna od karakteristika Twitcha su donacije, gdje gledaoci mogu donirati novac svom omiljenom streameru kako bi ih finansijski podržali. Međutim, čini se da su ovu Twitch funkciju zapravo mogli koristiti hakeri kako bi oprali novac s ukradenih kreditnih kartica.

Ovo je prema izvještajima MEE i Gamegara gdje je otkriveno da su na turskom tržištu hakeri koristili ukradene kreditne kartice za kupovinu Bits-a. Ovi bitovi bi zatim bili donirani Twitch streamerima s kojima su hakeri pregovarali o ugovorima. Kada su donacije primljene, strimeri bi zadržali 20% donacija i vratili 80% hakerima na različite bankovne račune, čime bi prali novac.

Procjenjuje se da su kroz ovu šemu hakeri uspjeli oprati čak 9,8 miliona dolara uz pomoć 2.400 turskih streamera u posljednje dvije godine. Ovo je izašlo na vidjelo nakon što je nekoliko turskih streamera podijelilo Discord poruke na Twitteru u kojima su otkrili da su im se hakeri obratili kako bi ih pokušali uvjeriti da budu dio ovog dogovora.

Twitch je takođe od tada izjavio da su od tada poduzeli mjere protiv više od 150 partnera zbog “zloupotrebe alata za monetizaciju” i takođe rade sa streamerima koji su im se obratili.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.