Hakeri su napali najmanje dvije evropske kompanije koje sarađuju s vojskom, a nije poznato jesu li se dokopali važnih podataka s njihovih servera

 

Zaposleni u dvije evropske kompanije koje sarađuju s vojskom dobili su poruke putem LinkedIna od osoba koje su se predstavile kao zaposleni velikih američkih kompanija Collins Aerospace i General Dynamics. Nakon što su stupili njima u kontakt putem poruka na LinkedIn-u poslali su im dokumente vezane uz potencijalno zaposlenje koje su trebali proučiti. Međutim zaposleni u evropskim kompanijama nisu znali da su hakeri ti sa kojima cijelo vrijeme komuniciraju i da su ih napali.

Prema informacijama bezbjednosne kompanije ESET, hakeri su otvorili profile na LinkedInu i napisali da su zaposleni u navedenim američkim kompanijama. Kontaktirali su osobe iz evropskih kompanija te im poslali dokumente koji su sadržavali maliciozni kod.

Nakon toga, hakeri su uspjeli provaliti u mreže tih kompanija. Još nije poznato jesu li se dokopali kakvih važnih podataka.

Takođe, nema konkretnijih informacija ni o samim hakerima. Iz ESET-a spominju da su pronašli povezanost s Lazarus Groupom, zloglasnim hakerima iz Sjeverne Koreje.

Hakeri su i prije koristili LinkedIn za traženje informacija o potencijalnim metama napada. Međutim, ovo je prvi put da je poslovna društvena mreža iskorišćena za distribuciju samog malwarea.

Iz LinkedIna za Reuters komentarisali su da su identifikovali i izbrisali te hakerske, tj. prevarantske profile.

(Reuters)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.