Na Nokiji 9.2 HMD Global-ov ”PureView” projekt i eksperiment sa pet zadnjih odlazi u istoriju

 

Sjećate li se Nokije 9 PureView? Radilo se o pametnom telefonu koji se trudio biti drugačiji. Peterostruka zadnja kamera bila je dio ambicioznog plana na koji se odlučio HMD Global i koji im baš i nije uspio. Nasljednik Nokie PureView bi se navodno trebala zvati Nokia 9.2.

Jedna od stvari po kojoj smo upamtili Nokiju PureView bila je njezina kamera, točnije njezinih šest kamera (pet zadnjih i jedna prednja). Činjenica da pametni telefon na sebi ima šest kamera zvuči jako dobro. Ipak, stvari nisu prošle onako kako su se stručnjaci HMD Global-a nadali i uređaj, umjesto da se otima za vodeće pozicije s konkurentskim perjanicama, ostao je ”ni na nebu ni na zemlji”.

 

Umjesto Zeiss optike Toshiba leće?

 

Nokia pametni telefoni, još od davnih i slavnih dana Lumija, na sebi imaju optiku njemačke kompanije Zeiss, što je uređajima omogućilo fotografije zavidne kvalitete.

Slično se pokušalo nastaviti i s ”uskrsnućem” Nokia branda. Pretpostavljalo se da će Zeiss optika i dalje biti prisutna na Nokia uređajima, ali to baš i neće biti tako.

Umjesto ne baš tako dobro implementovane tehnologije pod nazivom ”Light Camera”, Nokia 9.2 trebala bi imati konvencionalna rješenja u vezi kamera.

PureView model koristio je kompleksno procesuiranje fotografije i algoritme prilikom fotografisanja jedne fotografije s pet kamera, što je dovelo do fotografija osrednje kvalitete.

Ove godine bismo na Nokiji 9.2 umjesto Zeiss optike trebali vidjeti Toshiba leće. To znači da ”PureView” projekt i eksperiment, kojeg je radio HMD Global, odlazi u istoriju.

Neće samo zadnje kamere doživjeti ”reboot’. Promjene, to jest nadogradnje, doživjeće i selfi kamera, koja bi trebala prijeći na senzor od 32 ili čak 48 megapixela.

 

Qualcommo Snapdragon 865 je ulaznica među velike igrače

 

HMD Global želi, po svemu sudeći, maksimalno nadograditi svoj Nokia 9.2 uređaj i tako ga staviti što je moguće bliže „velikim igračima“ Samsungu, Appleau i Huaweiju. Najprije smo čuli glasine o tome da bi Nokia 9.2 trebala u sebi imati Snapdragon 855+, ali najnovije vijesti ovo opovrgavaju. Naime, HMD Global navodno planira na 9.2 model staviti Snapdragon 865 SoC. Ako se to ostvari, to će svakako biti dobre vijesti za Nokiju 9.2.

 

Cijena i datum izlaska na tržište

 

U slučaju da Nokia 9.2 zaista u sebi bude imala Snapdragon 865, to bi moglo značiti da bismo ovaj uređaj na tržištu mogli vidjeti tek najesen.

Nadali smo se da ćemo uređaj vidjeti, barem u najavi na ovogodišnjem MWC sajmu, ali to je malo vjerojatno.

Što se cijene tiče, ona bi trebala biti ”osrednja”: početna cijena na tržištu trebala bi da se kreće oko 600 američkih dolara. Cijenom se ne bi razlikovala od prošlogodišnje PureView (koja je imala takvu cijenu zbog svojih pet kamera).

Ako vam se čini da je ovo malo previše za jedan Nokia telefon, imajte na umu da će cijena vjerojatno biti takva zbog Snapdragona 865.

(AndroidPIT)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.