Stručnjaci osmislili vještačku kožu za interaktivne uređaje koji reaguju na vaš dodir

 

Tehnologija se neprestano razvija, prilagođava i poboljšava, pa je često teško držati korak s najnovijim dostignućima.

Ali ponekad je bolje da ne budete u toku …

Naročito ako su u pitanju Marc Teyssier iz kompanije Telecom Paris u Francuskoj i njegove kolege, koji su osmislili vještačku kožu za interaktivne uređaje koji reaguju na vaš dodir.

Vaš dodir ili … škakljanje, štipanje i stiskanje.

Pročitajte još: Essential smartfon u obliku daljinskog upravljača

Oprošteno vam je ako ste pomislili da je sve ovo šala ili samo jedan od dijelova iz serije Black Mirror koji je procurio van, ali nažalost moramo vas obavijestiti da nije – ovo zaista postoji.

Na sreću još nije u prodaji i tek će biti predstavljen na ACM simpoziju o softveru i tehnologiji korisničkog interfejsa u New Orleansu.

Vještačka koža izrađena je od tri sloja, koja se sastoji od sloja rastezljive bakrene žice uvučene između dva sloja silikona. Pritisak na kožu mijenja električni naboj sistema.

“Kad komuniciramo s drugima, kožu koristimo kao interfejs”, objasnio je dizajner Marc Teyssier.

“Međutim, objekti posredovane komunikacije – poput pametnog telefona – još uvijek imaju hladni interfejs koji ne dopušta prirodnu interakciju.

U ovom sam projektu želio učiniti dostupnim savršeni ljudski interfejs koji bi predstavljalo kožu postojećim uređajima.”

(Geek)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.