Kada je Huawei u avgustu predstavio svoj operativni sistem HarmonyOS, odmah su počele da kruže glasine da će se taj softver naći u budućim telefonima kineskog proizvođača.

 

Međutim, od tada do danas, predstavljeni su novi modeli Mate 30 serije, koji dolaze sa AOSP (Android Open Source Project) izdanjem Androida, a kojima primetno nedostaju svi ostali Google servisi (GMS – Google Mobile Services).

Predsjednik Huaweijevog Globalnog odeljenja za medije i komunikacije Džoj Tan je potvrdio da će ta kompanija, i u bliskoj budućnosti, nastaviti da se oslanja na Android, kada su njeni telefoni u pitanju.

Pročitajte još: Da li je Tramp zažmirio na jedno oko pa Huawei Mate 30 Pro dobija “ful” Android?

Prelazak na novi OS bi zahtijevao nakoliko godina rada, ali bi takođe dosta uticao i na povjerenje korisnika.

Budući da veliki broj korisnika Huaweijevih uređaja „zavistan“ od Google Mobile Services aplikacija, kineski tehnološki gigant će radije svoje resurse usmjeriti na dalje proširivanje svojih sopstvenih usluga, kroz Huawei Mobile Services, koje bi trebalo da služe kao zamjena za GMS.

Bez snažnog ekosistema aplikacija, Huawei korisnicima na globalnom tržištu neće moći da ponudi „održiv izbor“, zaključuje GSM Arena.

Sa druge strane, privući dovoljno veliku zajednicu developera nije ni malo jednostavan zadatak, ali bi to svakako predstavljalo logičan potez za Huawei u ovom trenutku.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.