Huawei P40 Pro neće imati notch, rupu ili pilulu a niti skočnu selfie kameru, usprkos super uskim okvirima oko ekrana. To je ideal kojem svi teže a bit će postignut zahvaljujući prozirnom OLED ekranu s integriranom selfie kamerom i senzorima

Huawei je prošle godine prvi predstavio pametni telefon s rupom u ekranu za selfie kameru (Nova 4, Honor V20). Njen smještaj na lijevoj strani je najbolji od svih postojećih (desna strana, sredina) jer lijevo imamo najmanju naviku traženja korisnih informacija, a uz to je i najmanja (4.5 mm).

Ali Mate 20, Mate 30 i P30 serija dolaze s klasičnim rješenjima – kod Mate je to notch, zbog smještaja IC 3D skenera lica, dok je kod P30 Pro dovoljan waterdrop notch zbog izostanka istog.

Huawei je još prošle godine kod WIPO-a (Svjetska kancelarija za patente) patentirao mobitel s kamerom ispod ekrana, što je objavljeno krajem avgusta ove godine.

Patent opisuje smartfon s prozirnom trakom na gornjoj ivici OLED ekrana ispod koje će se smjestiti ne samo kamera, nego i LED svjetlo te senzor blizine. Dakle, sve ono što koriste moderni telefoni.

Dok se kamera i senzori ne koriste taj dio ekrana je poluproziran (od 50% do 99%) pa se na njemu vide statusne ikone. Korisnik može prilagoditi transparentnost ekrana po svom ukusu.

Patent opisuje i mogućnost proširivanja prozirnog dijela na druga mjesta na ekranu. Kao primjer, prikazan je svojevrsni slikarski okvir u kojem su sve četiri ivice prozirne.

Ove godine su se Oppo i Xiaomi pohvalili razvojem slične tehnologije, ali nisu postigli dovoljnu prozirnost ekrana da bi kvalitet selfi fotografija bila zadovoljavajuća.

Čini se da će to Huaweiu uspjeti na vrijeme za P40 Pro. Da se napokon riješimo tih notcheva i drugih “ljepota” u ekranu.

Od ostalih specifikacija, zna se da će P40 serija koristiti Kirin 990, nagađa se o penta kameri (P30 Pro ima 3 kamere + TOF senzor).

Zahvaljujući izvrsnom ISP-u u Kirinu 990, koji šum otklanja na RAW fotografijama prije pretvaranja u JPG – i time, uz veliki senzor, daje značajno bolje fotografije od svekolike konkurencije – prilično je izvjesno da će Huawei ostati na vrhu po kamerama i u 2020. godini. Uz ovaj patent, bit će u samom vrhu i po dizajnu.

(preporucamo.com)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.