Dosta dugo se govori o tome da je Kirin 990 stigao na IFA 2019., ali sada je to i potvrdio reklamni pano Huawei-ja u Messe Hallu u Berlinu. Plakat nosi slogan „Rethink Evolution“ koji je za Huaweijeve najave na konferenciji, sliku čipa i da će biti izgrađen na 7nm FinFET Plus EUV procesu.

Huawei takođe tvrdi da će Kirin 990 biti prvi 5G SoC na svijetu, međutim, Samsung je jučer predstavio Exynos 980 koji takođe dolazi sa integriranim 5G modemom. Očekujemo da će kineski čipset biti prvi na tržištu otkad Huawei Mate 30 stiže za dvije nedjelje.

Prema dosadašnjim informacijama, Kirin 990 bi mogao stići sa Cortex-A77 CPU jezgrama + A55 malom jezgrom i Mali-G77 ili G76 GPU. Neuronske procesne jedinice procesora koje pokreću Ascend Lite i Ascend Tiny jezgre. Kako se SoC temelji na internoj arhitekturi Da Vinci-a sličnoj Kirin 810.

Još jedna potvrda da će Kirin 990 biti veliki posao za Huawei je pozivnica upućena medijskim kućama širom Kine. „Srdačno pozivamo predstavnike u Peking da svjedoče predstavljanju novog proizvoda“, što znači da će Richard Yu, izvršni direktor Huawei Mobile, biti emitovan kod kuće na velikom događaju.

Zanimljivo je da Qualcomm takođe prebacuje glavni fokus na 5G na IFA 2019, ali to je nakon najave Huaweija. Nadamo se da ćemo uskoro zaviriti u sljedeći Qualcomm Snapdragon flegšip čip, takođe sa integrisanim 5G modemom. Ovo takmičenje može ispasti dobro samo za krajnjeg potrošača jer se veliki proizvodi rađaju u suparništvu.

(ITmixer / GSMarena / Huaweicentral)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.