Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei objavila je komercijalne prednosti koje donosi čip zasnovan na vještačkoj inteligenciji (AI), s kojim konkuriše čipovima vodećih američkih giganata poput Qualcomm i Nvidia-e.

Lansiranjem ovog čipa Huawei nastoji da se suprotstavi kontinuiranom pritisku SAD-a i da dokaže da i dalje može da proizvodi bazne tehnološke komponente (core technology), ocjenjuje „CNBC“.

Huawei-jev čip, nazvan „ascend 910“, prvi put je javnosti predstavljen u oktobru prošle godine i namijenjen je centrima za skladištenje podataka. Naime, kompanijama koje koriste AI aplikacije potrebne su ogromne količine podataka za instruisanje pametnih algoritama, što može potrajati nekoliko dana ili nedjelja.

Predstavljamo NVIDIA AI – rekonstrukcija fotografija | VIDEO

Iz Huawei-ja, međutim, poručuju da najnoviji čip može obraditi više podataka u kraćem vremenskom roku nego konkurentski čipovi i da pomoći da se mreža osposobi se obradu podataka za samo nekoliko minuta.

„Ostvarujemo stalni napredak otkako smo u oktobru prošle godine najavili našu AI strategiju. Sve ide po planu, od istraživanja i razvoja do lansiranja proizvoda“, izjavio je Erik Sju, jedan od rotirajućih predsjednika Huaweija.

Najnoviji proizvod dolazi u uslovima kada se Huawei i dalje suočava sa pritiskom američke vlade. Kompanija se nalazi na „crnoj listi“ SAD-a, koja ograničava američke kompanije da posluju s kineskim tehnološkim divom.

Kineskoj kompaniji je, međutim, nedavno produžena privremena licenca za 90 dana, što znači da je američkim komanijama dozvoljeno da obavljaju određene transakcije sa Huaweijem. Kompanija se oslanja na brojne američke dobavljačce kako bi obezbijedio neke ključne tehnologije.

(IT mixer / Tanjug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.