Kompanija Arobotics objavila je prije nekoliko dana snimke izuzetno detaljnog humanoidnog robota, a neke korisnike Twittera su video je poprilično prestrašio.

Robota, nazvanog Ameca, dizajnirala je britanska kompanija Engineered Arts, a tokom godina objavili su nekoliko videozapisa o robotici na svom YouTube kanalu. Međutim, niti jedan video nije postigao toliku popularnost kao snimka Amece koja je objavljena u srijedu i već je skupila preko 200.000 pregleda.

Video je još popularniji na Twitteru, gdje je jedan isječak do petka ujutro pogledan više od 11.6 milijuna puta. Također je imao desetke hiljada retweetova i preko 175.000 lajkova.

Video počinje s humanoidnim robotom koji izgleda kao da spava, zatvorenih očiju i blago nagnute glave prema dolje. Ispruživši rame, robot se ubrzo probudi, trepćući na svjetlu dok mu oči posmatraju sobu sobu. Zatim nekoliko sekundi gleda svoje ruke prije nego što se nasmiješi kameri.

Neki korisnici su raspravljali o tome je li robot kompjuterski generisan ili nije. Ipak, Engineered Arts tvrdi da Ameca nije CGI, već njegov najnapredniji humanoidni robot do sada, prenosi Newsweek.

 

Brojni gledaoci su ostali preplašeni realnošću robota

 

Dok su neki gledaoci bili impresionirani inženjeringom iza robota, video klip je bio malo previše realističan za druge. Internet streamer i kreator sadržaja J.D. Witherspoon reagovao je na video imajući na umu sudnji dan: „Dajem nam najviše 12 godina“, napisao je na Twitteru.

Autor i TV pisac Michael Harriot tvitao je: „Ne. Ovako počinje.“

„Brate, jedva čekam da se molim za svoj život pred bijesnim robotom“, napisao je YouTuber Joe Santagato.

Uplašene gledaoce bi ipak mogla razveseliti činjenica da Ameca još ne može hodati. PDF datoteke na web stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi pokreti Ameca  robota trenutno ograničeni na gornji dio tijela iako kompanija planira da robot prohoda u budućnosti.

Osim toga, iako se čini da je svjesna zbog svojih detaljnih izraza i pokreta, Ameca nije opremljena punom umjetnom inteligencijom. Umjesto toga, robot se može smatrati platformom za druge kompanije za razvoj vlastitog AI softvera.

Naravno, Ameca nije dizajnirana za svjetsku dominaciju. Kompanija kaže da je Ameca platforma za interakciju čovjeka i robota i da se trenutno prodaje kako bi privukla pozornost na događajima.

„Želite privući pozornost delegata ili novinara?“, piše tvrtka na svojoj stranici za iznajmljivanje robota. „Nakon više od 15 godina dizajna i izrade robota za iznajmljivanje, naš stručni tim je usavršio naše vrhunske likove kako bi stvorio pozitivan PR koji neće brzo nestati.“

(Index)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.