Nekada popularni servis za razmjenu poruka ICQ (skraćeno od I Seek You) konačno će prestati sa radom 26. juna, skoro 28 godina od lansiranja 1996

 

Platforma za razmjenu poruka ICQ dostigla je vrhunac od devet miliona korisnika i imala je 2,5 miliona aktivnih korisnika dnevno. Broj korisnika koji je mogao imati globalno bio je izvanredan u to vrijeme, s obzirom da je većina korisnika bila na dial-up konekcijama, a DSL internet je bio potpuno nov i ograničen na nekoliko zemalja.

ICQ (I seek you) pokrenuo je izraelski Mirabilis i lansirao ga krajem 1996. godine. Nakon akvizicije 1998. dodatno su ga razvili AOL i DST Global, da bi na svom vrhuncu popularnosti, 2001. godine, imao čak 100 miliona otvorenih korisničkih naloga, a privlačan je bio iz više razloga.

Kao prvo, bio je nešto ispoliranija alternativa IRC kanalima, mogli su da ga koriste i oni bez previše razumijevanja tehnologije, korisničko iskustvo bilo je zabavno, interfejs šaren, a akcije propraćene prepoznatljivim zvukovima. Pored toga, omogućavao je svakome da pronađe prijatelja ili poznanika, kao danas na društvenim mrežama, ili pak ćaskanje s potpunim strancima.

Popularnost i dominacija ICQ-a trajala je manje od decenije, pa je brzo zamijenjen raznim sličnim programima, a korisnici su počeli da se sele i na smartfone. Do 2010. godine, kada ga je preuzeo ruski Mail.ru (danas VK Tech), broj dnevno aktivnih korisnika bio je 42 miliona, a nove, ažurirane i moderne verzije, nisu se više pokazale privlačnim, niti su mogle sa konkurišu daleko popularnijim aplikacijama za ćaskanje.

 

Zašto se ICQ gasi?

 

Zato Rusi sada najavljuju njegovo – gašenje. Nakon 27 godina ICQ više kao aplikacija neće postojati, a preostali korisnici (prije dve godine bilo ih je oko 11 miliona) moraće da pronađu novi kanal za razgovore. VK najavljuje da će svoje timove iz ICQ-a prebaciti na projekat VK Messenger, platformu koja u Rusiji bilježi oko 73 miliona korisnika.

VK jeste pokušao da modernizuje ICQ razvojem aplikacija za Android i iOS, ali je na kraju odustao. Uprkos ovoj najavi, ICQ-ov X nalog je nagovijestio povratak. Osim nostalgije, mnogi bi sumnjali da li ICQ može zadržati svoju nekada dominantnu poziciju u vremenu sa mnogo ovakvih aplikacija. Proces migracije se razlikuje od vremena kada su MSN Messenger i njegove sobe za ćaskanje zatvorene, prenoseći korisnike na Skype.

Sa ICQ-om u istoriju 26. juna nepovratno odlazi jedna ikona instant komunikacije iz perioda prije široke dostupnosti smartfona, s kojom je na Internetu stasala jedna generacija, kojoj možda i sami pripadate. Zato, još jednom za kraj, pustite zvuk iz videa ispod, pa se pretvarajte da je 1999. godina, i da ste upravo dobili poruku od nekoga ko vam je tada bio bitan.