Ikea je počela da omogućava da pregledate nameštaj u vašem domu putem AR-a, dok njihova najnovija iOS aplikacija sa AI-om nudi veliko ažuriranje novih mogućnosti. Nazvana IKEA Kreativ, aplikacija može skenirati vaše sobe i napraviti njihovu kompletnu 3D repliku, a zatim vam omogućiti da izbrišete svoj postojeći namještaj. Odatle možete isprobati nove IKEA kauče, stolove, i dobiti mnogo bolju predstavu o tome kako će izgledati u vašem domu.

Skeniranje se vrši preko Ikea Kreativ Scene Scanner-a, koji koristi *LiDAR ako je dostupan na vašem iPhone-u. Takođe radi na iPhone-ima ili iPad-ima bez LiDAR-a, iako omogućava aplikaciji da uvuče dodatne prostorne detalje.

*Light Detection and Ranging (LiDAR), je metoda daljinskog otkrivanja koja koristi svjetlost u obliku impulsnog lasera za mjerenje dometa (promjenjive udaljenosti) do Zemlje.

Da biste ga koristili na vebu ili mobilnom uređaju bez LiDAR-a, jednostavno morate da unesete seriju fotografija sobe. Oni se zatim automatski obrađuju i sklapaju u širokougaonu, interaktivnu repliku prostora, sa tačnim dimenzijama i perspektivom. Odatle možete obrisati postojeći namještaj i postaviti nove IKEA komade, brzo isprobati alternative i u potpunosti dizajnirati sobu. Sve naše ideje se mogu sačuvati za kasnije ili podijeliti sa drugima. Naravno, aplikacija vam takođe omogućava da dodate željene komade u korpu za kupovinu.

Ako tražite dalju inspiraciju, Ikea je takođe predstavila 50 novih 3D salona. Oni vam omogućavaju da virtuelno pregledate Ikea katalog i isprobate proizvode u 3D postavkama.

AR aplikacija je najnoviji potez visoke tehnologije IKEA-e, koja je lansirala niz povezanih zvučnika, pametnih kućnih čvorišta, povezanih svjetla, jastučića za punjenje i još mnogo toga u posljednjih nekoliko godina. Povrh toga, IKEA se pridružila novoj grupi koju su kreirali Microsoft, Meta i drugi da bi kreirali standarde metaverzuma – tako da ćete možda moći da pronađete njihov namještaj i u virtuelnoj stvarnosti.

(PCpress / Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.