Ilon Mask (Elon Musk) je kupio 9.2% Twitter-a. Kompanije koja je vrijedna gotovo 3 milijarde dolara, navodi se u prijavi pri američkoj komisiji za vrijednosne papire i berze. Nakon ove objave vrijednost akcija Twittera porasla je više od 25%. Mask je postao jedan od najvećih dioničara kompanije i sad posjeduje četiri puta više akcija od osnivača Twittera Džeka Dorsija (Jack Dorsey). Dorsijev udio je 2.25%.

Odmah po Muskovoj kupovini akcija, Twitter je skočio na berzi, a njegovo ime i prezime našlo se u vrhu trendinga na toj društvenoj mreži. Ubrzo su Twitter preplavili brojni memovi i sprdnje na njegov račun. On je pak odlučio prirediti anketu o temi koja godinama muči tviteraše – opciji uređivanja objava.

Twitter, za razliku od Facebooka i Instagrama, nema opciju „edit“ tj. uređivanja objave. Dakle, ono što objavite – objavili ste. Korisnici Twittera godinama raspravljaju treba li Twitter poput Facebooka uvesti opciju uređivanja ili je baš fora u tome da se izrečeno na Twitteru ne može urediti, nego samo izbrisati.

Iako nije poznato može li Mask i kako uticati na to da Twitter uvede opciju uređivanja, on je objavio anketu u kojoj se tviteraši izjašnjavaju žele li opciju „edit“.

„Želite li opciju edit?“ pita Musk, a u oba ponuđena odgovora namjerno je postavio tipfelere koje je s trenutnim postavkama na Twitteru nemoguće urediti.

Mask je jedan od najpopularnijih ljudi na Twitteru

Inače, Mask je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 miliona pratilaca. Često objavljuje i detalje o svojim kompanijama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipulisanje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

Posljednjih nedjelja Mask je objavljivao o Twitteru i algoritmima koji upravljaju platformom.

24. marta je napisao kako je „zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs“ i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda.

Dan kasnije tvitao je da je „sloboda govora ključna za funkcionalnu demokratiju“ i anketirao svoje pratioce misle li da se „Twitter rigorozno pridržava ovog principa“. Nakon što je 70.4% ispitanika glasalo negativno, upitao je pratioce „što treba učiniti“.

Musk je kupio svoje dionice na Twitteru prije tih objava – prijave pri agenciji za vrijednosne papire pokazuju da se kupovina dogodila 14. marta.

(Index.hr)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.