Twitter razmatra tužbu protiv Mete zbog njene aplikacije Threads

 

Threads, koji je predstavljen milionima u srijedu, sličan je Twitter-u i šefovi Meta su ga predstavili kao „prijateljsku“ alternativu.

Ilon Mask rekao je da je „konkurencija u redu, varanje nije“ – ali Meta je u pravnom pismu demantovla tvrdnje da je bivše osoblje Twitter-a pomoglo u kreiranju Threads-a.

Izgled i dojam Threads-a su slični onima na Twitter-u, primijetio je tehnološki reporter BBC Newsa Džejmss Klejton. Rekao je da su vijesti i ponovno objavljivanje „nevjerovatno poznati“.

U pismu generalnom direktoru Marku Zakerbergu, advokat Twitter-a rekao je da kompanija „ima ozbiljnu zabrinutost da se Meta bavi sistematskim, namjernim i nezakonitim prisvajanjem Twitter-ovih poslovnih tajni i druge intelektualne svojine„.

 

Perspektiva Threads-a uprkos nedostacima

 

Prema tvrdnjama kompanije, aplikacija je prikupila 30 miliona prijava manje od 24 sata.

Ova aplikacija dostupna je i u Srbiji, ali za sada ne i u zemljama Evropske unije.

Threads još uvek nema haštegove i funkcije pretraživanja ključnih riječi, što znači da korisnici ne mogu da prate događaje u realnom vremenu kao na Twitter-u, a nedostaje mu i funkcija direktne razmjene poruka i desktop verzija.

Uprkos ovim nedostacima, analitičari uglavnom smatraju da ova aplikacija ima veliku perspektivu.

„Aplikacija za javnu koverzaciju sa više od milijardu korisnika je potrebna. Twitter je imao priliku da to uradi, ali nije uspio. Nadamo se da mi hoćemo“, saopštio je šef Mete Mark Zakerberg na novoj platformi Threads.

I Mask i Zakerberg su priznali rivalstvo oko Threads-a, koji je povezan s Instagramom, ali radi kao samostalna aplikacija.

Kako je lansiran u 100 zemalja, Zakerberg je prekinuo više od 11 godina ćutanja na Twitter-u kako bi objavio veoma popularan mem od dvije gotovo identične figure Spajdermena koje pokazuju jedna na drugu, što ukazuje na sukob.

Ubrzo nakon toga, i dok je riječ „Threads“ postala globalno popularna na njegovoj platformi, Mask je rekao: „Beskrajno je bolje biti napadnut od strane nepoznatih ljudi na Twitter-u, nego se prepustiti lažnoj sreći Instagrama za skrivanje bola.“

(IT mixer)