Trenutno, način na koji se mnogo kriptovalute farma u velikoj mjeri ovisi o GPU-ovima. To je razlog zašto na tržištu stalno nedostaje grafičkih kartica, jer ih rudari stalno kupuju. To je također vrlo neefikasan način rudarenja jer troši mnogo energije i samo oni koji mogu povećati svoje poslovanje mogu ga zaista učiniti profitabilnim.

Kako bi pomogao u rješavanju problema količine energije koju troši kripto rudarenje, Intel je predstavio blockchain čip koji nazivaju „blokčein akcelerator“. Za sada se ne zna mnogo o čipu, osim što će prema Intelovom SVP-u Raja Koduri, to biti energetski efikasniji komad hardvera.

Prema Koduriju, “Svjesni smo da neki blockchain zahtijeva ogromnu količinu računarske snage, što se nažalost prevodi u ogromnu količinu energije. Naši klijenti traže skalabilna i održiva rješenja, zbog čega svoje napore usmjeravamo na realizaciju punog potencijala blockchaina razvojem energetski najefikasnijih računarskih tehnologija u velikom obimu.”

On dodaje: “Očekujemo da će naše inovacije u krugu isporučiti blockchain akcelerator koji ima preko 1000x bolje performanse po vatu od mainstream GPU-a za rudarenje zasnovanog na SHA-256.” Za sada se čini da Intel već ima najmanje dva klijenta – kompaniju pod nazivom GRIID i Block, ranije poznatu kao Square, a također je u vlasništvu bivšeg izvršnog direktora Twittera Džeka Dorsija.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.