Intel planira da proširi Intel Developer Cloud servis kako bi omogućio kupcima da isprobaju niz novih čipova prije nego što izađu na tržište. Ovakvim potezom kompanija se nada da će privući više programera aplikacija da koriste njihove procesore.

 

Cilj: privući programere

 

Kompanije za proizvodnju čipova sve više omogućavaju programerima softvera i hardvera da testiraju čipove virtuelno u oblaku pre nego što ih isporuče, kako bi uštedeli vrijeme.

Snažan ekosistem programera softvera sve više postaje konkurentska prednost za proizvođače poluprovodničkog hardvera. To je jedan od razloga zašto mnogi istraživači vještačke inteligencije koriste Nvidia čipove za rad sa AI računarstvom. Jedan od razloga je da njena softverska platforma CUDA ima veliku korisničku bazu.

„Na neki način Intel je najveća softverska kompanija za koju nikada niste čuli“, rekao je Nick McKeown, koji vodi Intel-ovu mrežu i Edge grupu. On je dodao da u Intelu postoji preko 20.000 programera softvera.

„Ono što smo radili u prošlosti je da gradimo softver koji omogućuje da je silicijum bitan, ali je nekako nevidljiv. On je naveo da Intel pokušava da učini Developer Cloud servis za programere lakšim za korišćenje. Kompanija želi da privuče sledeću generaciju programera da prave aplikacije koristeći Intel-ove čipove.

Intel je prije četiri godine angažovao Ria Cheruvu, čudo od djeteta. On se bavio inženjeringom i pridružio se kompaniji sa 14 godina, sa diplomom računarskih nauka na Harvardu.

Cheruvu je rekao da se mladi programeri suočavaju sa mnogo bolnih tačaka u razumevanju tehnologije i eksperimentisanju. On je naveo da je Developer Cloud programerima pomogao da se riješe neke od problema.

Intel je na konferenciji za programere takođe predstavio svoju 13. generaciju Intel Core desktop procesora kako bi pomogao u poboljšanju igrica. Kompanija je predstavila i Intel Geti platformu kako bi pomogla korisnicima da razviju i koriste vještačku inteligenciju za automatizovanje računara.

Takođe, kompanija je saopštila da će njen Arc A770 procesor biti dostupan 12. oktobra po cijeni od 329 dolara. Izvršni direktor Pat Gelsinger naveo je da će Intel rešiti problem sa većim cijenama na koje se žale gejmeri.

(PCpress / Reuters)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.