Izdavači potvrdili da Internet Archive mora da ukloni sa sajta sve njihove knjige o autorskim pravima

 

Brewster Kahle vodi Internet Archive, uglednu tehnološku neprofitnu organizaciju. U mjesecu kovid pandemije, imao je ideju da pokuša pomoći studentima, istraživačima i čitaocima. On je predstavio Nacionalnu biblioteku za hitne slučajeve, ogromnu zbirku digitalnih knjiga koje uglavnom nisu dostupne drugdje, i učinio joj pristup lakim.

Ovo dobro djelo imalo je spektakularan rezultat. Četiri izdavača su tvrdila da su se „namjerno masovno prekršila autorska prava“ i tužila. Oni su pobijedili. U petak su izdavači preko svog trgovinskog udruženja saopštili da su dogovorili dogovor sa arhivom kojim će sa sajta ukloniti sve njihove knjige koje su zaštićene autorskim pravima.

„Što je više informacija besplatno, to je više mogućnosti za njihovo prikupljanje, prečišćavanje, pakiranje“, rekao je Stewart Brand, tehnološki vizionar koji je prvi razvio formulaciju.

On je dodao: „Što je skuplje, to je više zaobilaznih rješenja da bude besplatno. To je paradoks. Svaka strana čini drugu istinitom.”

Univerzalni pristup svom znanju bio je san ranog interneta. To je ideja koju je gospodin Kahle dugo zagovarao. Kako su se Sjedinjene Države zaustavile u martu 2020. godine, ugledao je priliku. Internet Archive bi bio privremeni most između opkoljenih čitalaca i knjiga zatvorenih u bibliotekama i školama.

Nije ispalo tako – biblioteka za hitne slučajeve je zatvorena u junu 2020. godine, a tri godine kasnije gospodin Kahle je ostao ljut i frustriran. Postojala je jedna svijetla tačka. Nadzorni odbor San Francisca, glavnog grada Silicijumske doline, upravo je donio rezoluciju o podršci digitalnim bibliotekama i Internet Archive-u.

Rezolucija je uglavnom bila simbolična, ali poruka je bila upravo ona koju je gospodin Kahle pokušavao da prenese bez mnogo uspjeha, posebno na sudu. Zagovarao je „osnovna prava svih biblioteka da posjeduju, čuvaju i posuđuju i digitalne i štampane knjige“, ističe Njujork Tajms.

 

Odredba o „prvoj prodaji”

 

Kada se fizička knjiga proda, odredba o „prvoj prodaji” zakona o autorskim pravima kaže da autor i izdavač nemaju kontrolu nad sudbinom tog sveska. Može se preprodati. Može se iznajmiti onoliko puta koliko čitaoci traže. Informacije u tekstu slobodno teku kroz društvo ne ostavljajući trag. Na tome su izgrađene religije i revolucije.

Zahvaljujući njihovoj digitalnoj prirodi, e-knjige se tretiraju mnogo drugačije. Ne mogu se preprodati ili pokloniti. Biblioteka koja želi da pozajmi e-knjige mora kupiti licencu od nosioca autorskih prava. Ove pretplate mogu biti ograničene na broj čitanja ili na periode od godinu ili dvije. Sve se prati. Biblioteke nemaju ništa.

Program pozajmljivanja Internet Archive-a, razvijen mnogo prije pandemije, uključivao je skeniranje fizičkih knjiga i nuđenje čitaocima u njegovoj otvorenoj biblioteci, praksu koja se naziva kontrolisano digitalno posuđivanje.

Svaki čitalac mogao je posuditi svaku skeniranu knjigu. Ako biblioteka ili jedan od njenih partnera ima dva primjerka, dva čitaoca mogu je posuditi u isto vrijeme. Internet Archive je branio pravljenje sopstvenih e-knjiga navodeći poštenu upotrebu, širok pravni koncept koji dozvoljava da se materijal zaštićen autorskim pravima citira i izvlači, i doktrinu prve prodaje: mogao je da radi šta želi sa sopstvenim knjigama.

 

Archive nepokajan

 

Udruženje izdavača je saopštilo da je Archive nepokajan i da je s njim nemoguće pregovarati: „Odbio je da se zaustavi ili uključi u diskusiju, a nakon što je tužen, odlučio je da ubrza svoje aktivnosti.“

Gospodin Kahle je negirao da je odbio da pregovara. „Nikada nam se nisu obratili – samo su tužili“, rekao je.

Savez autora, koji je podnio izvještaj u ime izdavača, rekao je da g. Kahle i njegove pristalice moraju prepoznati da prava koja su dostupna vlasnicima fizičkih knjiga jednostavno nemaju smisla u digitalnoj eri.

Digitalno se razlikuje od štampanog jer je beskrajno kopirano i nezaštićeno“, rekla je Mary Rasenberger, izvršni direktor udruženja i pravnik za autorska prava. „Kada bi se svako mogao da nazove bibliotekom, postavi web stranicu i radi isto što i Archive, pisci više ne bi imali nikakvu kontrolu nad svojim radom.”

Internet arhiv je izgubio sudsku bitku u trenutku rastuće zabrinutosti oko toga da li su tehnološke, zabavne i medijske kompanije dorasle poslu održavanja pristupa javnosti širokoj kulturi.

 

Tužba i muzičkih izdavača

 

Sony Music Entertainment, Universal Music Group i drugi muzički izdavači podnijeli su tužbu protiv „Internet Archive“, optužujući ih za kršenje autorskih prava zbog digitalizacije, „namjernog postavljanja, distribucije i digitalnog prenosa” audio zapisa starijih od 1972. godine.

Tužba je zasnovana na činjenici da su pjesme sačuvane na sajtu „The Great 78 Project” već dostupne putem striminga i drugih muzičkih servisa, tako da „ne prijeti opasnost da budu izgubljene, zaboravljene ili uništene”.

Izdavači su tražili odštetu do 150.000 dolara za svaki snimak zaštićen autorskim pravima, što bi moglo da iznosi do 412 miliona dolara za 2.749 audio autorskih prava koja je „Internet Archive“ navodno prekršio.

(IT mixer)