Prema tradiciji, Apple je najavio izdavanje konačne verzije svojih operativnih sistema zajedno sa svojim novim iPhone-ima. iOS 15, kao i WatchOS i iPadOS biće dostupni od 20. septembra.

Na iPadOS 15 i iOS 15 dolazi nekoliko novih zanimljivih funkcija, a najznačajnija je vjerojatno filtriranje notifikacija. Ova funkcija se naziva Fokus i omogući će vam detaljnu kontrolu dostavljanja obavijesti. Na primjer, možete blokirati određene aplikacije ili ljude, možete prilagoditi vremenske okvire i postaviti profile pomoću unaprijed postavljenih postavki. Ovi profili takođe mogu promijeniti raspored aplikacija ovisno o vašim navikama korištenja.

FaceTime ima prostorni zvuk i smanjenje buke kako bi blokirao ometajuće zvukove iz okruženja i pozadine tokom video poziva, dok vam Messages omogućava pretraživanje fotografija, muzike, veza itd. koje ste podijelili s nekim u chatu.

Pročitajte još: iPhone 13 Pro i Pro Max – specifikacije i cijena

Live Text skenira tekst pomoću kamere i konvertuje ga u digitalnu formu za jednostavno dijeljenje i uređivanje. Ova funkcija može prepoznati znamenitosti, biljke, kućne ljubimce, kao i umjetnost. Slično je onome što Google Lens radi na Androidu.

SmartPlay će kasnije biti dostupan, zajedno sa kontroverznom zaštitom djece koja bi trebala skenirati vašu ličnu galeriju na slikama koje predstavljaju neku vrstu zlostavljanja djece. Još uvijek radi na nekim detaljima kako ne bi narušila privatnost korisnika.

iPadOS 15 obećava poboljšane mogućnosti obavljanja više zadataka uz lakši pristup Split View-u.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.