Appleovi iPhone telefoni nikada nisu bili jeftini, ali Apple je većim dijelom godinama pokušavao zadržati cijene. Nažalost, to bi se moglo promijeniti s iPhone 13 serijom gdje se priča da će doći do poskupljenja, što će ga učiniti najskupljim iPhoneom do sada.

To je uveliko posljedica TSMC -a (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), koji će prema DigiTimesu povećati troškove proizvodnje čipova za čak 20%. S obzirom na to da se Apple za svoje čipsete gotovo isključivo oslanja na TSMC, to znači da će ove promjene cijena vjerojatno uticati na Apple, a očito je da kompanija neće snositi troškove.

Očekuje se da će promjene stupiti na snagu u januaru 2022. godine, ali se govori se da bi Apple mogao pokušati nadoknaditi te troškove tako što će to uvrstiti u cijenu iPhonea 13. Nismo sigurni koliko će iPhone 13 biti skuplji, ali ako dođe do povećanja cijena, ne biste se trebali čuditi.

Sigurni smo da Apple ne može biti zadovoljan što TSMC povećava svoje cijene, ali u isto vrijeme, TSMC je odigrao veliku ulogu pomažući Appleu da ostane ispred svoje krivulje sa svojim proizvodnim procesima čipseta, pa pretpostavljamo da je to cijena koju će Apple morati platiti.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.