U junu je britanski tabloid Mirror objavio priču o TikTok videu u kojem se govorilo o „četiri najveća znaka opasnosti na aplikacijama za upoznavanje“.

Njih je prezentovala kreatorka sadržaja po imenu @sydneyplus, koja je tvrdila da radi u korisničkoj podršci aplikacije za upoznavanje. Navedene „crvene zastave“ uključivale su situacije u kojima muškarci stoje ispred otmjenog automobila (vjerojatno ne vlastitog), opisuju sebe kao „preduzetnika“ ili imaju čudnu opsjednutost svojom mamom. Članak je bio tipična brzinski napisana objava na internetu koja kapitalizuje trendovske sadržaje, a kasnije ga je preuzeo i objavio New York Post.

Jedini je problem bio što @sydneyplus nije radila u korisničkoj podršci, jer @sydneyplus zapravo ne postoji, prenosi portal The Vox.

https://www.tiktok.com/@sydneyplus/video/7007826771311594757

„Sydney“, plavokosa dvadesetogodišnjakinja koja živi sa sestrom i radi u službi za korisnike, kreacija je tima pisaca, jedne glumice i tehnološko-medijske kompanije pod nazivom FourFront. Koosnivač je nekadašnji scenarista po imenu Ilan Benjamin, a kompanija je do sada lansirala 22 „priče“, od kojih osam traje od proljeća.

„U osnovi stvaramo univerzum likova u stilu Marvela, samo na TikToku“, kaže Benjamin. „Neki uspijevaju, neki ne uspijevaju – to je model televizijskog pilota u kojem ulažemo samo u one koji privuku pažnju i koje publika voli.“

 

Sydney, Ollie, Tia, Chris – izmišljeni influenseri na TikToku za predefinisanim scenariom

 

 

Kompanija je dosad prikupila 1.5 miliona dolara od ulaganja. Sydney (@sydneyplus), Ollie (@oxenfreeollie) i ostali likovi, poput Tije (@thatsthetia), koja otkriva da joj je dečko afrički plemić, i Chris (@veteran.chris), otac i vojni veteran, postoje unutar istog izmišljnog svemira. Sve su to izmišljeni influenseri na TikTok društvenoj mreži što je FourFront dokazao zajedničkim Zoom eventom. Imaju ukupno 1.9 miliona pratilaca i 281 milion pregleda.

@thatsthetia

Reply to @halliwell19 I’m still mad but who tf sent me the flight ticket!!?? #royal #dating #bodyguard #fiance #boyfriend #fictional #relationship

♬ original sound – Tia

Iako je FourFront ustrajan u tome da je većina njegove publike svjesna da je ono što gledaju fikcija, to je gotovo nemoguće znati, prenosi Index.

„Uz sve što se dogodilo s QAnonom i alternativnim stvarnostima, važno je da smo naš univerzum učinili laganim i razigranim – bez mračnog sadržaja, a svaki od naših likova otvoreno je izmišljen“, kaže Benjamin.

Ipak, čini se da su gotovo svi komentari kao na pravim TikTok profilima. Ljudi daju savjete i razmjenjuju reakcije i vlastita iskustva.

Iako je FourFront počeo da koristi hashtag #fictional u svojim video zapisima i riječ „izmišljeno“ u opisima likova, teško je očekivati da će korisnici kojima algoritam predloži njihov video to da shvate, s obzirom na to da većina TikTokera u svojim objavama koristi nepovezane hashtagove kako bi stekla veću privlačnost i odabire namjerno čudne opise kako bi se izdvojila, zaključuje The Vox.

Kompanija također podstiče svoje pratioce da pišu svojim omiljenim likovima u posebnu aplikaciju i „otključaju tajne“, koristeći jezik vještačke inteligencije.

 

Etičko minsko polje?

 

 

FourFront s ovim pomalo ulazi u etičko minsko polje, tvrde mnogi. Argument kritičara je sljedeći – nije li internet već prepun naizgled stvarnog sadržaja koji zapravo nije stvaran i na kraju služi za zaradu? Iskorišćavaju li likovi simpatije dobronamjerne ili medijski nepismene publike? Možda.

S druge strane, postoji nešto osvježavajuće u tome što je influenser otvoreno fikcionalan, smatraju drugi. Taj posao je oduvijek bio performans, samo što sada tu predstavu izvodi tim scenarista i glumac. „Pričamo priče koje su veće od života, i mislim da mnogi influenseri na TikToku rade istu stvar“, kaže Benjamin.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.