Ako želimo da nastanjujemo druge planete, poput Mjeseca ili Marsa, naučnici tvrde da ćemo morati da razvijemo sistem vještačke gravitacije

 

Zbog toga su se na Univerzitetu u Kjotu pozabavili upravo ovim problemom i u saradnji sa Kajima Corporation napravili model potencijalne baze na Mjesecu koja ima vještačku gravitaciju. Model je predstavljen na konferenciji prošle nedjelje i liči, u najboljem slučaju, na staklenu utopiju.

Kako su objasnili, njihov model je zasnovan na mreži veštačke gravitacije. Model, koji podsjeća na obrnuti konus, rotirao bi se oko svoje ose, a zahvaljujući centrifugalnoj sili stvorio bi gravitaciju kakvu poznajemo na Zemlji.

Nazvana „The Glass“, ova cilindrična arhitektura trebalo bi da bude visoka oko 400 metara sa radijusom od oko 100 metara, a rotirala bi se oko svoje ose brzinom od 20 sekundi po rotaciji. Ovo bi, objasnili su naučnici, proizvelo gravitaciju kao onu na Zemlji u tački gde je poluprečnik najveći.

Sudeći po vizuelizaciji koju su predstavili, „The Glass“ bi, pored ljudskih stanova, imalo i svojevrsna vertikalna jezera ili rijeke kojima bi se moglo ploviti, a prikazali su i ptice i biljke koje bi živjele unutar te zgrade. Zanimljivo, dodali su i transportni sistem pod nazivom „The Vehicle” koji podsjeća na voz, koji bi se kretao sa spoljašnje strane „The Glass-a”.

Japanski naučnici tvrde da je neophodno razviti takav model u stvarnosti jer još uvijek ne znamo sve efekte koje život u niskoj ili nepostojećoj gravitaciji ima na ljudski organizam. Podsjetimo se samo da astronauti koji borave u svemiru vremenom gube mišićnu i koštanu masu.

To je ključno za naše dalje napredovanje u svemiru. Učinićemo sve da ovo istraživanje bude od velikog značaja za čovječanstvo, navodi se u saopštenju.

(Zimo)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.