Sajber napadi mogu da unište žrtve na različite načine, zbog čega je iznenađujuće da su alati za hakovanje kojima se izvode nevjerovatno jeftini

 

Prema podacima Atlas VPN-a, alati za hakovanje na dark web-u mogu se naći u rasponu od pet do 50 američkih dolara.

Ovo je prava sitnica, s obzirom da se alati za hakovanje mogu koristiti i do desetine ili stotine hiljada puta. Naravno, sve je to dostupno isključivo na dark web-u, do kojeg ne može doći niko osim onih sa malo više znanja u „hakerskom smislu“.

Na sreću, to mogu da učine i stručnjaci koji rade za Sectrio, pa su prikupili i predstavili zanimljive podatke u prezentaciji Atlas VPN-a. Pedeset dolara košta samo za ransomware alate sa postojećim izvornim kodom, koji čine svaki potencijalni napad mnogo lakšim.

Zatim je daleko ispod na drugom mjestu sa cijenom od dvadesetjedan američki dolar u prosjeku za razne zlonamjerne softvere iz prošle godine. U ovom slučaju  biće od koristi još neko vreme, ali kako bude napredovala 2022. godina, gubiće na značaju.

Paket za VPN napade košta najmanje petnaest dolara, ali cijena može da poraste. Baš kao i za osnovni ransomware, koji takođe ima početnu vrijednost od petnaest dolara. Hakerski „početni komplet alata“ košta četrnaest dolara, a „paket ultraopasnog malvera“ dvanaest dolara. Komplet alata za DDoS košta deset dolara, baš kao i vrhunski paket za razbijanje lozinki. Paket za fišing Avengers košta sedam dolara, a RAT (trojanci za daljinski pristup) alati počinju od početnih pet dolara.

Ukratko, za svakog ima ponešto i to je ono bi trebalo da zabrinjava. Kada je tako nešto dostupno po tako niskoj cijeni, više ljudi može da osjeti motivaciju da pokuša da dođe do novca na lakši način. Svakako, to je jedan od razloga zašto je sajber kriminal u porastu.

(ICT Business)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.