Ako imate jednu od ovih aplikacija brzo je uklonite jer se Joker vratio i gori je nego prije

 

Malware „Joker“ koji je prije par godina bio uočen unutar aplikacija na mobilnim uređajima i za kojeg se mislilo da je problem riješen, ponovno se vratio. Sad pravi još veću štetu za korisnike.

Godine 2019. prvi put se pojavio malware po nazivu „Joker“. Koristio je skriveni spyware u aplikacijama kako bi korisnike pametnih telefona prijavio na skupe pretplate. Google je aplikacije koje su imale skriveni spyware maknuo iz Play Store-a. Apple ih je takođe blokirao na svojim uređajima. Korisnicima uređaja se savjetovalo da iste aplikacije uklone sa svojih uređaja.

Joker se u međuvremenu opet vratio i sad može napraviti veliku štetu u mobilnim telefonima koje zarazi. On instalira skriveni spyware i vrhunskog dialler softver koji korisnike bez njihovog znanja prijavljuje za skupocjene mjesečne pretplate.

Neki od korisnika žrtava otkrili su da mjesečno plaćaju i preko 250 eura za lažne pretplate.

Stručnjaci iz kompanije za sajber bezbjednost Quick Heal Security Lab tvrde da je Joker koji se vratio mnogo opasniji i da može pristupiti porukama, kontaktima i drugim ličnim informacijama korisnika koje se nalaze na njihovim pametnim telefonima.

Policija u Belgiji već je uputila upozorenje građanima te zemlje, savjetujući im da iste aplikacije uklone sa svojih uređaja, dok ih je Google istovremeno povukao iz Play Store-a.

Aplikacije koje u sebi sadrže Joker su:

  • Auxiliary Message
  • Element Scanner
  • Fast Magic SMS
  • Free CamScenner
  • Go Messages
  • Super Message
  • Great SMS
  • Travel Wallpapers

U preporukama se ističe da korisnici trebaju aplikacije da preuzimaju isključivo s Play Store-a, a ne sa nepoznatih stranica. Potrebno je da isključe opciju u postavkama koja dozvoljava instalacije iz nepoznatih izvora. Isto tako, korisnici bi trebali da čitaju skočne poruke koje im upućuje sam Android sistem prije negoli prihvate ili dozvole nova pravila u postavkama.

(Daily Mirror)