Microsoft je službeno zaključio svoj besplatni program nadogradnje za Windows 10 2016. godine, ali i dalje možete dobiti kopiju operativnog sistema Windows 10 potpuno besplatno ako ispunjavate uslove.

Možda ne mislite da niste kvalifikovani za besplatnu nadogradnju, ali prema korisničkim izvještajima, Windows 10 je i dalje besplatan za sve one koji koriste operativni sistem Windows 7.

 

Kako besplatno nadograditi sistem na Windows 10

Da biste se besplatno nadogradili na Windows 10, slijedite ove korake:

  • Koristite originalnu kopiju operativnog sistema Windows 7 na uređaju ili na virtuelnoj mašini.
  • Idite na stranicu za preuzimanje operativnog sistema Windows 10 i kliknite na „Download tool now“.
  • Otvorite Media Creation Tool i odaberite „Upgrade this PC now“. Takođe morate kliknuti na taster“Prihvati“ da biste prihvatili  „terms and conditions“ (ono što niko od nas nikad nije pročitao… dobro, možda Čak Noris).
  • Odaberite Upgrade opciju u kojoj čuvate datoteke i informacije. Ako napravite novu instalaciju putem Media Creation Tool-a, možda nećete dobiti Windows 10 besplatno.
  • Po završetku instalacije povežite svoj uređaj ili virtualnu mašinu s internetom i otvorite Windows Update> Activation.
  • Pritisnite taster „Activate“ ako je potrebno i vaš će se računar aktivirati s digitalnom licencom nakon što uspostavi sigurnu vezu s Microsoftovim serverima.
  • Ako ne možete dobiti licencu, možete unijeti i ključ proizvoda za Windows 7 i ručno aktivirati operativni sistem.
  • Gore navedeni koraci funkcionisaće samo kada imate „legitimnu“ instalaciju operativnog sistema Windows 7 ili Windows 8.1.

 

Ponuda besplatne nadogradnje za Windows 10 je tu da ostane

Kao što smo spomenuli na početku, besplatna ponuda nadogradnje za Windows 10 bila je marketinška pauza i uvijek možete besplatno nadograditi sa Windows 7 na Windows 10. To je zato što je Microsoftu više stalo do tržišnog udjela Windowsa 10 nego do prihoda od licenciranja.

Microsoft ne želi objavljivati ​​ovu „rupu“ i još uvijek može zaustaviti besplatne nadogradnje ako to poželi – ali ponuda je i dalje aktivna.

 

(Windowslatest)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.