Dosad smo uspjeli otkriti više od 20.000 objekata u svemiru, no samo maleni broj predstavlja stvarnu prijetnju za naš planet. Ali ako ćemo ikad pokušati zaustaviti neki opasni asteroid na direktnom putu da nas pogodi, na tome ćemo morati raditi zajedno. Velike svjetske sile moraće zaboraviti na sporove i zajednički raditi na rješenju koje će nam donijeti spas.

Upravo zato NASA i Evropska svemirska agencija sastaće se sljedeće sedmice Rimu kako bi analizirali napredak istraživačke misije (AIDA), kojoj je cilj razviti sistem za preusmjeravanje asteroida. I to na prilično jednostavan način – zabijanjem letjelice u njegovu površinu.

Ovim projektom planiraju promijeniti orbitu jednog od dva Didymos asteroida koji se nalaze između Zemlje i Marsa. Još jedna letjelica pratit će cijelu situaciju kako bi dobili precizne podatke kojima se možemo pripremiti za puno opasniji sudar.

NASA planira napraviti letjelicu DART koja ce udariti asteroid i skrenuti mu putanju (Foto: ESA)
NASA planira napraviti letjelicu DART koja ce udariti asteroid i skrenuti mu putanju (Foto: ESA)

 

NASA će za tu misiju izraditi letjelicu (DART) koju će lansirati 2021. godine. Ona bi trebala u asteroid udariti brzinom od 23.760 km/h. U isto vrijeme taljanski LICIACube satelit će snimati trenutak udara. Tri godine kasnije, ESA će poslati i sondu Hera koja će pročuti metu i udarni krater.

Na ovaj par asteroida odlučili su se jer je meta lagana. Manji asteroid je dovoljno spor u rotaciji tako da su veliki izgledi da mu se promijeni orbita dovoljno za istraživanje.

S promjerom od 160 metara ovakav asteroid bi napravio veliku štetu, no on je relativno spor. Sustavi budućnosti morat će biti dizajnirani za veće i brže asteroide, a ovakva misija će biti velik korak u planetarnoj obrani.

(24 sata via ESA)