Ako trebate promijeniti šifru tj. lozinku svoje WiFi mreže, to je jednostavan proces koji se može završiti u nekoliko koraka. Redovna promjena lozinke je dobra sigurnosna praksa za zaštitu vaše mreže i sigurnost vaših podataka.

 

Evo kako možete promijeniti šifru za WiFi ruter u nekoliko jednostavnih koraka:

 

  1. Povežite se sa vašim WiFi ruterom: Prvo se morate povezati sa ruterom. To možete učiniti tako da otvorite svoj web pretraživač i unesete IP adresu rutera. Kućni ruteri uglavnom imaju IP adresu koja počinje sa ciframa 192.168. Tako da ukoliko niste sigurni koja je tačno adresa u polje za pretragu svog pretraživača pokoušajte da ukucate jednu od sljedećih adresa: 192.168.1.1, 192.168.0.1, 192.168.100.1 ili 192.168.1.254. Većina rutera ima web interfejs koji vam omogućava pristup postavkama rutera.
  2. Većina rutera ima default / zadano korisničko ime i lozinku koji su obično ispisani na donjoj strani rutera. Ukoliko to nije slučaj kod vas korisničko ime za login i lozinka bi po defaultu mogli da budu „admin“. Ukoliko nije pokušajte sa „administrator“ kombinacijom ili ukoliko je ruter od nekog od provajdera kontaktirajte operatera za podršku da vam da lozinku.
  3. Pronađite WiFi postavke: Nakon što ste se prijavili, morate pronaći WiFi postavke. Ovo će obično biti na kartici „Bežično / Wireless“ ili „Sigurnost / Security“.
  4. Promijenite šifru: Nakon što pronađete WiFi postavke, možete promijeniti lozinku. Obavezno odaberite sigurnu lozinku, kao što je kombinacija slova, brojeva i simbola. Izbjegavajte uobičajene greške, pogledajte više ovdje.
  5. Sačuvajte postavke: Nakon što promijenite lozinku, obavezno sačuvajte postavke. Ovo će osigurati da se nova šifra za WiFi primjenjuje na mrežu.

Nakon što ste dovršili gore navedene korake, uspješno ste promijenili šifru svoje WiFi mreže. Pobrinite se da redovno mijenjate lozinku kako biste svoju mrežu zaštitili.

Važno je napomenuti da se gornji koraci mogu razlikovati ovisno o ruteru koji koristite. Ako imate problema, možete pogledati korisnički priručnik ili se obratiti proizvođaču za pomoć.

 

Iskoristite dodatne prednosti vašeg rutera

 

Ako postavljate novi ruter, možete iskoristiti prednosti sigurnosnih funkcija koje nudi. Na primjer, neki ruteri nude mrežu za goste koja posjetiteljima omogućava pristup internetu bez pristupa vašoj kućnoj mreži.

Takođe možete postaviti roditeljski nadzor da ograničite pristup određenim web lokacijama i ograničite količinu vremena koje vaša djeca mogu provesti na internetu. Također možete postaviti zaštitni zid tj. firewall da zaštitite svoju mrežu od malvera i zlonamjernih aktivnosti.

Na kraju, pobrinite se da vaš ruter bude ažuriran. Proizvođači često objavljuju ažuriranja koja popravljaju greške i sigurnosne propuste. Održavanje vašeg rutera ažurnim osigurat će da vaša mreža bude sigurna i da radi glatko.

Promjena vaše WiFi lozinke važan je dio zaštite vaše mreže. Pobrinite se da redovno mijenjate šifru za WiFi i koristite prednosti sigurnosnih funkcija koje nudi vaš ruter. Slijedeći ove korake osiguraćete da je vaša mreža sigurna kao i vaši podaci.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.