Evo devet načina (preporuka) kako se zaštititi od malvera

 

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti i tako se zaštititi od malvera. Malver (malware – skraćenica engleskog izraza malicious software),  jest softverski program napravljen tako da se neprimjetno ubaci u sistem računara i načini neku vrstu štete.

Zlonamjerni softver može biti računarski virus, crv, trojanski konj, špijunski softver, ucjenjivački softver, oglašivački softver ili neki drugi zlonamjerni program.

Zlonamjerni softver može da napravi puno štete u kratkom vremenskom periodu zato ne ignorišite ove naše preporuke.

• Ažurirajte operativni sistem

Operativni sistem je osnova zaštite svakog računara. Ažuriranje operativnog sistema na najnoviju verziju pomoći će da se zaštitite od zlonamjernog softvera i drugih potencijalnih sajber opasnosti. Provjerite da li je vaš operativni sistem ažuran i da li postoje nove verzije.

• Koristite antivirusni program

Antivirusni programi pomažu u zaštiti vašeg računara od zlonamjernog softvera. Oni će blokirati i ukloniti zlonamjerni softver koji pokušava da se instalira. Pronađite antivirusni program koji će najbolje odgovarati vašim potrebama i postavite ga da se automatski ažurira.

• Ne otvarajte nepoznate poruke

Ne otvorite poruke od nepoznatih pošiljaoca. Ovo se odnosi na e-mail, društvene medije i druge aplikacije za razmjenu poruka. Zlonamjerni softver se često šalje uz e-mailove ili druge poruke. Redovno provjeravajte svoje inbokse i obrišite poruke od nepoznatih pošiljaoca.

• Instalirajte samo sigurne aplikacije

Koristite samo aplikacije iz App Store-a ili od pouzdanih izvora. Pročitajte komentare i recenzije o aplikacijama prije njihove instalacije. Otvorite aplikacije samo kada ste sigurni da su one bezbjedne.

• Pazite na svoje privatne podatke

Budite oprezni sa svojim privatnim podacima. Koristite bezbjednu mrežu prilikom surfovanja i pristupa osjetljivim informacijama. Unesite samo neophodne informacije kada se registrujete na web stranicama. Svoje podatke čuvajte na sigurnom mjestu.

• Koristite sigurne lozinke

Kreirajte jake i unikatne lozinke za sve naloge. Nemojte koristiti iste lozinke za više naloga. Redovno mijenjajte lozinke i pazite da ih ne otkrivate drugim ljudima.

• Koristite firewalls

„Firewall“ je program koji pomaže da se zaštite vaši računari, pametni telefoni i druge uređaje od malvera i drugih sajber pretnji. Firewall će blokirati zlonamjerni softver i pomoći u održavanju privatnosti.

• Kontrolišite pristup mreži

Kontrolišite pristup mreži i ograničite dostupne usluge. Onemogućite nepotrebne mrežne servise i konfigurišite svoje uređaje da blokiraju eksternu mrežu. Ovo će pomoći da se održi bezbjednost u vašoj mreži.

• Kontrolišite svoje uređaje

Kontrolišite svoje uređaje i pristupe za koje odobravate. Nemojte dozvoliti neautorizovanim korisnicima da pristupe vašim uređajima. Izbjegavajte korišćenje javne mreže i drugih neautorizovanih uređaja.

 

Zaključak

Zlonamjerni softver je opasna prijetnja za vaše uređaje. On može da uništi vaše sistemske resurse, ošteti vaš uređaj i ugrozi privatnost i bezbjednost. Uvijek se pridržavajte navedenih preporuka i budite oprezni da biste se zaštitili od zlonamjernog softvera. Ako zapazite znake malvera na vašem računaru ili pametnom telefonu, odmah prekinite vezu i obratite se stručnjaku za pomoć.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.