Septembra 1947. godine, Mark II, računar sa Univerziteta Harvard, je prestao da radi. Nakon što je obavila analizu masivne mašine kako bi otkrila uzrok problema, kontraadmiral Grace Hopper pronašla je – bag. U pitanju je bio pravi insekt (eng. bug).

Doktorka Grace Murray Hopper, ili Zadivljujuća Grace kako su je zvale kolege, pored toga što je bila kontraadmiralka američke mornarice, bila je i naučnica koja je kreirala COBOL (Common Business Oriented Language).

Godine 1947, Grace je radila na Harvardu, tačnije na primitivnom kompjuteru koji je nosio ime Mark II Aiken Relay Calculator.

Ta mašina je, 9. septembra 1947. godine, počela da pokazuje neke probleme. Na kraju cjelodnevne istrage, naučnici su otkrili moljca zarobljenog između tačaka Relay#70 i Panel F.

Operativci su uklonili moljca i zalepili ga u dnevnik rada. Sam unos u evidenciji glasio je: „Prvi stvarni slučaj nađene bube (bug)“. Ubrzo potom, raširila se vijest da je naučni tim sa Harvarda „debagovao“ (engl. debugging) mašinu i tako je stvoren termin „debagovanje kompjuterskog programa“.

Iako Grace Hopper bila oprezna i priznala da nije prisustvovala trenutku kada su operativci pronašli moljca, ovo je jedna od njenih omiljenih priča.

U zapisima tima, koji se čuvaju u Smitsonijan muzeju u Vašingtonu navedeno je: „Prvi slučaj pronalaska bube.“

Iako se taj termin i prije incidenta koristio za označavanje malih poteškoća u inženjerskim poslovima, ona je bila zadužena za popularizaciju i proširivanje upotrebe termina „bug“ u kompjuterskim naukama.

(Nationalgeographic.rs)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.