Kina je tiho razvila mrežu koja bi trebalo da omogući brže i jeftinije korišćenje blockchain aplikacija

 

Kineski predsednik Si Đinping želi da Kina iskoristi prednosti  blockchain tehnologije. Kineski lider je još 2019. godine istakao da je blockchain „važan napredak u oblasti nezavisnih inovacija osnovnih tehnologija“.

Nakon toga, blockchain je postao kineski nacionalni prioritet, zajedno sa poluprovodnicima i drugim tehnologijama u kojima zemlja želi da se istakne.

Od tada, bez mnogo publiciteta, izgradili su platformu za olakšavanje primjene blockchain tehnologije u svakodnevnom vođenju kompanija. Prevedeno na engleski, zove se Blockchain-based Service Network (BSN).

 

Šta Blockchain-based Service Network može da uradi?

 

Kao prvo trebalo bi objasniti šta je blockchain. Blockchain je digitalno distribuirana javno dostupna knjiga koja bilježi transakcije na mreži bitkoina. Decentralizirana je, a to znači da nema jednog vlasnika već ju održavaju članovi mreže učesnika, koji za to koriste posebno prilagođene računare.

BSN je namijenjen kompanijama, prije svega onima koje upravljaju infrastrukturom računarstva u oblaku. To mogu biti veliki igrači poput Amazona i Microsofta ili manje kompanije koje imaju svoj privatni oblak ili intranet.

BSN im nudi sve što im je potrebno za implementaciju blockchain aplikacija na jednom mjestu, kako bi smanjili troškove i ubrzali implementaciju.

Pored toga, oni nastoje da riješe problem interoperabilnosti tako da različiti lanci blokova mogu da razmjenjuju podatke i omoguće nesmetano odvijanje transakcija.

(Tportal)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.