NASA ranije daljinski potvrdila prisustvo supstance

Kineski lunarni lender Chang’e-5 pronašao je vodu na površini Mjeseca, što je prvi put da su naučnici na licu mjesta pronašli dokaze o supstanci na Zemljinom satelitu. U studiji objavljenoj u Science Advances, kineski istraživači tvrde da je lender otkrio znakove molekula vode ili hidroksila, bliskog hemijskog rođaka H2O. Chang’e-5 je koristio spektrometar za analizu sastava regolita u neposrednoj blizini mjesta slijetanja. Utvrđeno je da većina tla ima koncentraciju vode manju od 120 dijelova na milion, što čini površinu Mjeseca mnogo sušnjom od površine Zemlje.

Kineski naučnici vjeruju da je većina molekula došla na Mjesec kroz proces koji se naziva implantacija solarnog vjetra. Nabijene čestice sa Sunca dovele su atome vodonika do površine Mjeseca gdje su se kasnije povezale s kiseonikom da bi formirale vodu i hidroksil. Studija se temelji na nalazima koje je NASA objavila 2018. godine kada je pomoću infracrvenog teleskopa u zraku pronašla dokaze vode na Suncem obasjanim površinama Mjeseca. Decenijama su naučnici verovali da je Mesec potpuno suv zbog skoro nepostojeće atmosfere. Bez atmosfere, mislilo se da tamo nema ničega što bi zaštitilo molekule vode od jakog sunčevog zračenja.

(Engadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.