G-SYNC Compatible i G-SYNC su dvije najnaprednije tehnologije prikaza dostupne na tržištu danas. Obe tehnologije nude igračima nivo vizualne jasnoće i glatkoće koji se ne može mjeriti s tradicionalnim ekranima. Međutim, G-SYNC Compatible i G-SYNC imaju neke ključne razlike koje treba razmotriti prije kupovine gejmerskog monitora. Razumijevanje razlika između G-SYNC Compatible i G-SYNC-a ključno je za svakog igrača koji želi izvući maksimum iz svog iskustva igranja.

 

Šta je G-SYNC tehnologija?

 

G-SYNC je tehnologija prilagodljive brzine osvježavanja ekrana koju je razvila NVIDIA. Prvi put je predstavljen 2013. godine i dizajniran je da sinhronizuje brzinu osvježavanja ekrana sa brzinom kadrova GPU-a kako bi se smanjilo cijepanje ekrana i kašnjenje u unosu. Kada igrate igricu, G-SYNC može dinamički prilagoditi brzinu osvježavanja ekrana tako da odgovara brzini kadrova GPU-a, što rezultuje glatkijim i impresivnijim iskustvom igranja.

G-SYNC je dostupan samo na ekranima koji su sertifikovani od strane NVIDIA-e i obično se nalazi na gejmerskim monitorima više klase. Ovi monitori su obično skuplji zbog svoje napredne tehnologije prikaza.

 

Prednosti G-SYNC tehnologije
Prednosti G-SYNC tehnologije

 

Šta je G-SYNC Compatible?

 

G-SYNC Compatible je program koji je pokrenula NVIDIA 2019. i koji omogućava određenim nesertifikovanim ekranima da koriste G-SYNC tehnologiju. G-SYNC kompatibilni monitori su generalno jeftiniji od G-SYNC sertifikovanih monitora, ali nude sličan nivo performansi. Glavna razlika između G-SYNC Compatible i G-SYNC sertifikovanih monitora je nivo performansi koji oni mogu ponuditi.

G-SYNC kompatibilne monitore testira NVIDIA kako bi se osiguralo da ispunjavaju određene standarde performansi. Ovi monitori možda ne nude isti nivo performansi kao G-SYNC sertifikovani monitori, ali i dalje mogu pružiti glatko i impresivno iskustvo igranja.

 

Razlike između G-SYNC Compatible i G-SYNC tehnologije

 

Glavna razlika između G-SYNC Compatible i G-SYNC-a je nivo performansi koji oni mogu ponuditi. G-SYNC sertifikovani monitori su testirani i certificirani od strane NVIDIA-e i nude najbolje dostupne performanse. G-SYNC kompatibilni monitori nisu sertifikovani od strane NVIDIA-e, ali ipak mogu ponuditi sličan nivo performansi.

G-SYNC sertifikovani monitori često imaju višu cijenu zbog svoje napredne tehnologije prikaza. G-SYNC kompatibilni monitori su uopšteno pristupačniji i mogu ponuditi sličan nivo performansi po nižoj cijeni.

G-SYNC sertifikovani monitori takođe nude funkcije kao što su varijabilna brzina osvježavanja i kompenzacija niske frekvencije kadrova. Ove karakteristike su dizajnirane da pruže upečatljivije i glatko iskustvo igranja. G-SYNC kompatibilni monitori možda ne nude ove funkcije, ali ipak kao što smo rekli, mogu pružiti glatko iskustvo igranja.

 

G-SYNC

 

Da zaključimo

 

G-SYNC kompatibilan i G-SYNC su dvije najnaprednije tehnologije prikaza dostupne na tržištu danas. G-SYNC certificirani monitori nude najviši nivo performansi, ali mogu biti skuplji zbog svoje napredne tehnologije prikaza. G-SYNC kompatibilni monitori su generalno jeftiniji i mogu ponuditi sličan nivo performansi po nižoj cijeni. Razumijevanje razlika između G-SYNC kompatibilnog i G-SYNC-a ključno je za svakog igrača koji želi izvući maksimum iz svog iskustva igranja „a da pri tome ne žali novac naravno“.

(IT mixer)