Koliko je bezbjedan WhatsApp i šta bi trebalo da uradimo kako bi poruke bile bezbjedne?

 

WhatsApp, platforma za razmenu poruka u vlasništvu bivšeg Facebook-a i sadašnje Meta, jedna je od popularnijih aplikacija te vrste.

Koristi ga oko milijardu ljudi koji svakodnevno razmjenjuju preko 65 milijardi poruka.

Popularne aplikacije obično nose povećan rizik od hakerskog napada, prije svega zato što imaju veliki broj potencijalnih meta. Neko će, smatraju kriminalci, prije ili kasnije pasti na to.

 

Malver u verziji pretraživača

 

Velika baza korisnika WhatsApp-a čini ga idealnom metom za kriminalce koji vrlo često koriste WhatsApp web za napad.

Već godinama, WhatsApp vam omogućava da otvarate web stranice, preuzimate desktop aplikacije, skenirate kodove i koristite WhatsApp na svom računaru.

Pošto na računar možete da instalirate softver sa raznih sajtova, dok vam je potrebna prodavnica na Android-u i iOS-u, hakeri to znaju kako da iskoriste.

Ako slučajno preuzmete aplikaciju sa pogrešnog mjesta, moguće je da je u pitanju hakovani softver koji glumi WhatsApp i instalira spyware na vaš kompjuter.

Drugi pristup uključuje fišing gdje aplikacija koja se pretvara da je WhatsApp traži od korisnika broj telefona koji treba da provjeri, a zatim ga zatrpava lažnim pozivima, lažnim porukama i tako dalje.

Ako imate desktop kompjuter i želite da pokrenete WhatsApp, možete preuzeti legalnu verziju WhatsApp-a za Windows ili Mac kompjutere.

 

Bezbjednosne kopije bez enkripcije

 

Poruke koje šaljete u WhatsApp-u su šifrovane na dva kraja, što znači da samo vi i primalac možete da ih čitate.

Ovo, međutim, ne štiti poruke nakon što stignu na vaš telefon, objašnjava „Makeuseof“.

WhatsApp omogućava bezbhedno skladištenje razgovora na Android-u i iOS-u, dok lokalno skladište podataka postoji na uređaju, i nalazi se na Drive-u ili na iCloud-u.

Oba tipa skladišta sadrže dešifrovane verzije sadržaja koji imate na svom smartfonu. Šifrovanje rezervne kopije će vam pružiti veću zaštitu od neželjenog pristupa vašim podacima. Naravno, postoje načini da se zaobiđe šifrovanje, ali to je druga priča.

Ako želite da šifrujete svoje rezervne kopije, idite na podešavanja WhatsApp-a ili Podešavanja> Četovi> Rezervna kopija ćaskanja> Šifrovana rezervna kopija od kraja do kraja i tamo aktivirajte šifrovanje da biste stvorili dodatni sloj zaštite za svoje razgovore.

 

Dijeljenje podataka sa Facebook-om

 

Meta, ili Facebook, je vrlo često kritikovana zbog svog monopola i antikonkurentskog ponašanja.

Meta je 2014. odlučila da će WhatsApp dodati „Facebook porodici“, a EU je to dozvolila tek nakon što su obećali da će dvije kompanije ostati odvojene – obećanje koje Facebook nije održao.

WhatsApp je ažurirao svoja pravila korišćenja 2016. i dozvolio dijeljenje podataka između WhatsApp-a i Facebook-a. Iako nije otkrio koliko je tačno podijeljeno, potvrđeno je da su podaci uključivali broj telefona i informaciju o tome kada ste posljednji put koristili uslugu.

Iako je Facebook obećao da ove informacije neće javno objaviti, sama implikacija da Facebook ima tajnu verziju našeg profila bila je dovoljna da vremenom promijeni pravila kompanije zbog jakih primjedbi. Saga sa izmjenama pravila traje do sredine prošle godine, kada je Facebook ostao bez velikog broja korisnika zbog prinude da donosi nove invazivnije odredbe.

U skladu sa trenutnom situacijom, korisnicima je dozvoljeno da biraju da li žele da dijele podatke sa Facebook-om (iako ih kompanija i dalje ubjeđuje da to učine).

 

Pripazite na Status

 

WhatsApp je godinama dozvoljavao korisnicima da postave mali red teksta koji bi se pojavio pored kontakta.

Vremenom je, međutim, kopirao Instagram funkciju i pretvorio kratak tekst u WhatsApp Status. Problem je što je Instagram platforma osmišljena da bude javna, dok je WhatsApp namijenjen manjim krugovima poznanika, užem krugu prijatelja i uže porodice.

Status djeljenja na WhatsApp-u, osim ako ne onemogućite program – dostupan je apsolutno svim vašim kontaktima.

Da biste ovo promijenili, idite na podešavanja i promenite način na koji se statusi dijele.
Idite na Podešavanja i idite na Nalog> Privatnost> Status i tamo izaberite da li želite da dijelite sa svim kontaktima, svim kontaktima osim izabranim i među samo izabranim kontaktima.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.