Kada vam se netko približi na manje od dva metra praznični džemper za socijalno distanciranje aktiviraće alarm i upaliti lampice kao upozorenje

 

Američka kompanija SimpleSafe, poznata po rješenjima za bezbjednost kuća, osmislila je praznični džemper za socijalno distanciranje.

Prototip koji su prikazali u videu opremljen je LED svjetlima i malim zvučnicima te termalnim kamerama.

Kada se neko osobi koja nosi džemper približi na udaljenost manjoj od dva metra, upale se lampice i oglasi alarm.
Termalne kamere smještene na džemperu prate temperaturu u okolini, a kada algoritam prepozna toplotu ljudskog tijela na manje od dva metra, aktiviraju se svjetlosni i zvučni signali.

Džemper je zamišljen kao “kreativni PR” naglašavaju na Cnetu, a kompanija je podijelila takve praznične džempere određenom broju ljudi. Iako oni nisu opremljeni tehnologijom za socijalno distanciranje, u paketu se detaljna uputstva za sve koji žele nadograditi džemper i opremiti ga tehnologijom prikazanom u videu.

U skladu s poznatim američkim običajima, u uputstvima se pažljivo navedene pravne napomene. U njima piše da džemper, jednom kada je opremljen svom tehnologijom, ne garantuje zaštitu od virusa te “nije ozbiljan uređaj za prevenciju od bolest COVID-19”.

Nadamo se kako će ovakve stvari poput džempera za socijalnu distancu ubrzo postati samo dio ružne prošlosti.

(Cnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.