Ovih dana dolazi do tačke da ne možemo vjerovati ni vlastitim očima s količinama digitalnih trikova, trolovanja, dezinformacija i dezinformacija koje dominiraju društvenim medijima. Dovraga, čak nam i renomirane tehnološke kompanije prodaju rješenja za ponovno zamišljanje istorijskih događaja. Ali ne Leica! Ova cijenjena kompanija za kamere službeno je u četvrtak najavila vruće očekivani M11-P, svoju prvu kameru koja uključuje sigurni sistem metapodataka Content Credential.

Akreditivi sadržaja rezultat su napora Inicijative za autentičnost sadržaja (CAI), „grupe kreatora, tehnologa, novinara i aktivista koji predvode globalne napore za rješavanje problema digitalnih dezinformacija i autentičnosti sadržaja“ i Koalicije za porijeklo i autentičnost sadržaja ( C2PA), „formalna koalicija posvećena isključivo izradi tehničkih standarda i specifikacija kao temelja za univerzalno porijeklo sadržaja.“ Ove isprepletene grupe za zagovaranje u industriji stvorile su sistem Content Credentials kao odgovor na rastuću zloupotrebu i zloupotrebu generativnih AI sistema u kreiranju i širenju dezinformacija na mreži.

 

Idealna alatka za dokaz vjerodostojnosti snimljenog materijala

 

„Planiranje Leica M11-P će unaprijediti CAI-jev cilj da osnaži fotografe svuda da svojim fotografijama dodaju akreditive sadržaja u vrijeme snimanja“, rekao je Santiago Lyon, šef zagovaranja i obrazovanja u CAI-u u izjavi za novinare, „stvarajući lanac autentičnosti od kamere do oblaka i omogućava fotografima da zadrže određeni stepen kontrole nad svojom umjetnošću, pričom i kontekstom.“

„Ovo je ostvarenje vizije koju su CAI i naši članovi prvi put postavili prije četiri godine, transformišući principe povjerenja i porijekla u tehnologiju koja je spremna za potrošače“, nastavio je.

Content Credentials radi tako što bilježi određene metapodatke o fotografiji – kameri koja je korištena za snimanje, kao i lokaciju, vrijeme i druge detalje o snimku – i zaključava ih u siguran „manifest“ koji je povezan sa samom slikom pomoću kriptografskog ključa (proces je opt-in za fotografiju). Ti kredencijali se lako mogu provjeriti online ili u aplikaciji Leica FOTOS. Kad god neko naknadno uredi tu fotografiju, promjene se bilježe u ažuriranom manifestu, ponovo grupišu sa slikom i ažuriraju u bazi podataka Credentials sadržaja svaki put kada se ponovno podijeli na društvenim mrežama. Korisnici koji pronađu ove slike na mreži mogu kliknuti na ikonu CR u uglu slika kako bi izvukli i sve ove istorijske informacije manifesta, pružajući jasan lanac providnosti, vjerovatno, sve do originalnog fotografa. CAI opisuje Content Credentials kao „sastav namirnice“ za fotografije.

Korisnici koji pronađu ove slike na mreži mogu kliknuti na ikonu CR u uglu slika kako bi izvukli i sve ove istorijske informacije manifesta
Korisnici koji pronađu ove slike na mreži mogu kliknuti na ikonu CR u uglu slika kako bi izvukli i sve ove istorijske informacije manifesta (Leica)

 

Sam M11-P je upravo ono što biste očekivali od kompanije koja je na vrhu tržišta fotoaparata od sredine prošlog veka. Nudi 60 MP BSI CMOS senzor na Maestro-III procesoru sa 256 GB interne memorije. M11-P je sada u prodaji, ali takođe košta 9.480 dolara u maloprodaji, tako da nije za svačiji džep.

(Engadget)