Liječenje dijabetesa tipa 2 moglo bi da bude moguće bez lijekova i igle za insulin. Naučnici su na tragu nove terapije kojom bi se izlaganjem pacijenta statičkom elektricitetu i magnetnom polju uspešno normalizovao nivo šećera i insulinska rezistencija.

 

Novu, neinvazivnu metodu terapije za dijabetes razrađuju naučnici sa Univerziteta Ajova. Oni su izlaganjem laboratorijskih miševa statičkom elektricitetu i magnetnom polju nekoliko sati dnevno, uspjeli da im kontrolišu i normalizuju nivo šećera u krvi.

„Otkrili smo daljinski upravljač za kontrolu dijabetesa. Izlaganje elektromagnetnom polju tokom kraćeg perioda smanjuje nivo šećera u krvi i normalizuje odgovor tijela na insulin. Efekti su dugoročni, pa bi takva terapija mogla da se prima noću tokom spavanja, kako bi nivo šećera bio normalan cio dan“, kazao je Kalvin Karter, jedan od autora studije koja je objavljena u časopisu „Sel metabolizm“, piše Sajens dejli.

 

Elektromagnetni uticaj mijenja balans oksidanata i antioksidanata u jetri

 

Ovo neočekivano otkriće moglo bi da ima ozbiljan uticaj na način liječenja dijabetičara, naročito pacijenata kojima su trenutni tretmani nepraktični.

Ova studija pokazala je da elektromagnetni uticaj mijenja balans oksidanata i antioksidanata u jetri. Na taj način poboljšava odgovor tijela na lučenje insulina. Sve to zahvaljujući molekulu koji se ponaša kao „magnetna antena“.

Naučnci su do ovog otkrića došli sasvim slučajno. Jedan od učesnika studije, doktorand Suni Huang, trebalo je da vježba vađenje krvi iz miševa i mjerenje nivoa šećera. Karter mu je za to dao miševe koje je prethodno izlagao elektromagnetnom zračenju u drugom eksperimentu, kojim je ispitivao njegov uticaj na ponašanje životinja.

„Nalazi su bili veoma čudni, jer je normalno da laboratorijski miševi imaju visok nivo šećera u krvi i dijabetes tip 2, budući da imaju genetsku predispoziciju za pojavu ove bolesti. Međutim, svi miševi koji su bili izlagani elektromagnetnom zračenju imali su normalan nivo šećera u krvi“, kaže Huang.

Uslijedilo je istraživanje koje je pokazalo da kombinovano izlaganje statičkom električnom i magnetnom polju redukuju nivo šećera u krvi. Uočeno je i da izlaganje elektromagnetnom polju, koje je jače od Zemljinog oko 100 puta, za tri dana dovodi do normalizacije nivoa šećera u krvi.

Ovaj tim namjerava da nastavi ispitivanja na većim životinjama, a nadaju se mogućnosti da bi njihovo otkriće moglo da bude ispitano i na ljudima, budući da do sada nije bilo negativnih efekata.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.