Ako imate iPad iz 2013. ili 2014. godine koji „skuplja prašinu“ jer više ne dobija ažuriranja od Apple-a i prestao je da pokreće aplikacije koje su vam potrebne, neki programeri rade na alternativnom softverskom rješenju za vas.

Programer Konrad Dibsio i Linux entuzijasta poznat kao „quaack723“ sarađivali su kako bi pokrenuli Linux na starom iPad Air 2, što je veliki podvig za uređaj koji je dizajniran da nikada ne pokreće nijedan drugi operativni sistem osim Apple-ovog.

Za sada, programeri su uspjeli da pokrenu Linux samo na starijim iteracijama iPad-a koji koristi A7 i A8 čipove – ovo uključuje iPad Air, iPad Air 2 i nekoliko generacija iPad mini. Ali njihovi tvitovi impliciraju da će biti moguće pokrenuti Linux na bilo kom uređaju sa A7 ili A8 čipom u njemu, uključujući iPhone 5S i originalni HomePod.

Rad na razvoju ovog najnovijeg projekta sa Linux-om je još uvijek u ranim fazama.

Dibsio takođe napominje da osnovne stvari poput USB i Bluetooth podrške ne rade. Takođe cimaju još nekoliko ključnih izazova pred sobom, ali sama mogućnost pokretanja Linux-a na Apple uređajima će možda privući pažnju drugih programera koji će možda željeti da pomognu projektu.

U poređenju sa modernim hardverom, posebno sa Apple M1 čipom, A7 i A8 uređaji ne bi bili sjajni kao Linux mašine opšte namjene.

Iako su bili impresivni u svoje vrijeme, njihovi CPU i GPU-ovi su znatno sporiji od modernih Apple uređaja, i svi su isporučivani sa 1 GB ili 2 GB RAM-a.

Podrška za Linux bi ovim uređajima potencijalno pružila drugi život kao retro gejming konzole, jednostavne kućne servere ili druge stvari za koje je dobar Arm-ov hardver male snage.

(Telegraf)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.