MediaTek je predstavio svoj Dimensity 1080 sistem na čipu (ili SoC), koji će pokretati pristupačne pametne telefone (srednje klase). Ovi telefoni imaju mnogo veći obim prodaje od vrhunskih, skupih telefona i mogu uticati na ravnotežu snaga različitih osnovnih OS ili platformi aplikacija.

MediaTek Dimensity 1080 zauzima mjesto koje je ranije zauzimao 6nm Dimensity 920 koji je lansiran prošle godine. Sve u svemu, nije se mnogo promijenilo u odnosu na 920: postoji mali porast frekvencije CPU-a (~4%), ali još uvijek gledamo na CPU klaster sastavljen od dva ARM Cortex-A78 2,6GHz (2,5GHz ranije) i šest ARM Cortex-a -A55 2.0GHz Mali-G68 MC4 GPU ostaje u taktu od 950MHz.

 

Kamere od 200MP za sve

 

Međutim, MediaTek najavljuje “značajno poboljšane karakteristike kamere u odnosu na svog prethodnika”. Mislimo da je osnova za ovu izjavu najavljena podrška za kameru od 200 megapiksela. MediaTek je ili nadogradio ili optimizovao svoj ISP (Image Signal Processor) dizajn.

MediaTek Dimensity 1080 SOC
MediaTek Dimensity 1080 SOC

Ako se vratimo na zvanične specifikacije Dimensity 920, piše: “Max Camera ISP 20MP + 20MP, 108MP”. Ako zbrojite propusnost, to znači 148 megapiksela pri maksimalnoj brzini. Da budemo precizni, ovo je broj sirovih piksela koji se praktički mogu obraditi sa senzora na fotografiji. To je prije obrade (naslagane fotografije, filteri itd.) koja se događa nakon početnog rada ISP-a.

Podržavanje kamere od 108 MP na kameru od 200 MP je veliki skok. Pretpostavljamo da nijedna druga kamera ne radi istovremeno – to je očekivano.

Ova najava nam govori da je rat megapiksela živ i da će kamere od 200 MP uskoro ući u srednji tržišni segment. Korisnici imaju koristi jer ovi dodatni pikseli mogu donijeti dodatnu oštrinu dnevnim fotografijama.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.