Očekuje se da će Qualcomm objaviti svoj nadolazeći vodeći čipset visokih performansi sljedeće sedmice tokom Tech Summit-a. U međuvremenu, MediaTek je prošle sedmice najavio Dimensity 9000 – prvi čipset za pametne telefone izgrađen na 4nm procesu. Prema izvještajima Digital Chat Station insajdera iz industrije, MediaTek čipset će nositi skoro duplo više troškova od svog prethodnog 5G čipseta. To znači da možemo očekivati ​​da će vrhunski pametni telefoni koje pokreće novi čipset biti skuplji od uređaja koje pokreće Dimensity 1200.

U izvještaju se također spominje da će, iako će cijena Dimensity 9000 biti skoro dvostruko veća od cijene Dimensity 1200, Qualcommov nenajavljeni S8 Gen1 i dalje biti skuplji od MediaTekovog dolazećeg vodećeg čipseta. Što se tiče 5nm Dimensity 7000, Digital Chat Station izvještava da bismo mogli vidjeti da uređaji pokretani ovim čipsetom stižu negdje u prvom tromjesečju 2022. godine.

Prema novijem izvještaju, Qualcommov novi čip bi se zapravo mogao zvati “Snadpragon 8Gx Gen 1” umjesto “S8 Gen 1”. U svakom slučaju, znaćemo više sljedeće sedmice kada Qualcomm započne svoj Tech Summit 30. novembra gdje će službeno otkriti pravo ime novog vodećeg čipseta.

MediaTek je prošle sedmice održao svoj Samit na kojem je najavio Dimensity 9000, čineći drastičnu promjenu u šemi numerisanja sa Dimensity 1200 i skočivši sve do 9000. Ovo će vjerovatno stvoriti prostor za novo porodično stablo čipseta za pametne telefone koje MediaTek planira da radi u budućnosti.

Prema nedavnim izvještajima, mogli bismo početi viđati da uređaji pokretani Dimensity 9000 čipsetom dolaze na tržište u februaru. Ovo potvrđuje MediaTek-ovu procjenu u prvom kvartalu 2022. za uređaje koji će stići s novim čipsetom. Sa druge strane, Xiaomi 12 bi mogao biti prvi uređaj koji će stići s Qualcommovim novim čipsetom, vjerovatno prije kraja godine.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.