MediaTek ovih dana radi punom parom. Nakon što je najavila svoj flegšip Dimensity 9000 SoC za pametne telefone, kompanija sada najavljuje svoj vodeći TV čipset – MediaTek Pentonic 2000. I čini se da je ovaj silicijum prvi na svijetu u mnogim aspektima.

Prvo i najvažnije, ovo je prvi 7nm čip za televizore i baziran je na TSMC-ovom čvoru. Drugo, to je prvi komercijalni TV čipset koji podržava višestrano video kodiranje (VVC) za H.266 sadržaj. To je novi kodek sa poboljšanom efikasnošću kompresije, uglavnom za strimovanje i emitovanje medija. HEVC, VP9 i VS3 su takođe na listi izvorno podržanih kodiranja.

Čip je toliko moćan da može raditi 8K rezoluciju na 120Hz uz podršku za MEMC u ovoj rezoluciji. Povećanje sadržaja koji nije 8K na maksimalnu rezoluciju televizora je takođe moguće, a MediaTek kaže da ima AI. Podrška za UFS 3.1 skladište čini stvari još bržim.

Što se tiče povezivanja, čip podržava Wi-Fi 6E standard, dok 5G ostaje opcionalan u slučaju da neki TV OEM proizvođači odluče uključiti tu funkciju.

Očekuje se da će prvi smart TV sa MediaTek Pentonic 2000 čipsetom stići negdje u 2022.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.