Instagram je pokrenuo Threads u oktobru 2019. godine kao samostalnu aplikaciju za ćaskanje sa Instagram bliskim prijateljima, ali ta aplikacija sada nije dostupna jer je Meta prošle sedmice lansirala novu aplikaciju Threads kao svog konkurenta na Twitteru. Dostupan je u preko 100 zemalja, uključujući SAD i UK, ali ne i u Evropi. A ne možete ga čak ni koristiti u Europi putem VPN-a jer je Meta potvrdila da blokira korisnike u evropskim zemljama da koriste Threads putem VPN-a, što rezultira time da se profili i sadržaj ne učitavaju i notifikacije ne rade.

„Threads je trenutno nedostupan u većini evropskih zemalja i preduzeli smo dalje mjere da sprečimo ljude iz tih zemalja da pristupe Threads-u. Evropa i dalje ostaje veoma važno tržište za Metu i nadamo se da ćemo u budućnosti moći da dovedemo Threads u više zemalja,” rekli su iz kompanije Meta.

Threads je prikupio 100 miliona korisnika u roku od nedjelju dana od lansiranja, a njegovo širenje na evropske zemlje samo bi povećalo taj broj. Međutim, velike su šanse da ga uskoro nećete moći preuzeti na Starom kontinentu, vjerovatno zbog nadolazećeg Zakona o digitalnim tržištima (DMA).