Meta (bivši Facebook) gasi opciju prepoznavanja lica nakon dugotrajne bitke za privatnost

 

Meta kaže da će se sistem prepoznavanja lica na Facebook-u uskoro ugasiti, a ovaj program je uključen još od 2019. godine.

U sklopu toga, kompanija će prestati da koristi algoritme za prepoznavanje lica koji je korišćen za označavanje ljudi na fotografijama i videima. Izbrisaće predloške za prepoznavanje lica koje koristi za identifikaciju.

Ovako radikalna odluka donesena je zato jer se Facebook našao pod lavinom tužbi zbog kršenja zakona o privatnosti. Morali su da plate 600 miliona dolara zbog optužbe za kršenje zakona o biometrijskoj privatnosti savezne države Illinois.

Potpredsjednik Meta odjela za vještačku inteligenciju Jerome Pesenti navodi da je više od jedne trećine Facebook-ovih dnevno aktivnih korisnika bilo uključilo ovu opciju i da će nažalost više od milijardu profila za prepoznavanje lica biti trajno izbrisano kao dio nadolazeće promjene.

Facebook-ova odluka neće uticati na nezavisne kompanije koje rade u sklopu američke nacionalne bezbjednosti. One su izgradile ogromne baze podataka slika skidajući fotografije i podatke sa društvenih mreža uključujući i Facebook. One neće biti primorane da brišu svoje baze podataka i moći će da ih nastave slobodno koristiti.

Isključujući ovu opciju koju je koristila godinama, Meta se nada da će ojačati povjerenje korisnika o zaštiti privatnosti.

Ovo se događa dok se priprema uvođenje tehnologije virtuelne i proširene stvarnosti koja potencijalno takođe ugrožava privatnost. Facebook je ove godine predstavio pametne naočare opremljene kamerama u saradnji sa komapanijom Ray-Ban, koje će takođe biti sastavni dio logistike potrebne za virtuelnu stvarnost.

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.