Meta počinje koristiti podatke korisnika za obuku AI modela: Šta trebate znati

Meta, tehnološki gigant koji stoji iza Facebooka, Instagrama, Threadsa i WhatsAppa, ažurira svoju politiku privatnosti 26. juna kako bi poboljšala svoje AI kapacitete (vještačke inteligencije). Ova promjena znači da bilo koja interakcija koju imate s chatbotovima na ovim platformama može biti korištena za obuku Meta-ovih generativnih AI modela. Međutim, u zavisnosti od vaše lokacije, možda ćete imati opciju da se isključite.

Značaj podataka za obuku AI

Efektivni AI modeli zahtijevaju opsežne podatke za obuku. Trenutni pejzaž razvoja AI suočava se s brojnim izazovima, uključujući nedavne tužbe protiv OpenAI-a i Microsofta zbog kršenja autorskih prava. Ove pravne bitke naglašavaju složenost prikupljanja i korištenja podataka u AI.

Nova politika prikupljanja podataka Meta-e

Meta-ov AI asistent, poznat kao Meta AI, nudi razne usluge, od preporučivanja restorana do davanja savjeta za kodiranje. Do sada, Meta-ov AI je prvenstveno koristio podatke prikupljene s interneta i licencirane podatke. Počevši od 26. juna, Meta će uključivati podatke korisnika iz postova i interakcija s chatbotovima na svim svojim platformama. Ovo uključuje podatke s Facebooka, Instagrama, Threadsa, Messengera i WhatsAppa. Čak i ako ne koristite ove platforme, Meta može prikupljati podatke iz postova u kojima ste označeni ili iz slika koje je postavila druga osoba.

Uticaj na korisnike u SAD-u

Za korisnike u SAD-u, situacija je zabrinjavajuća. Za razliku od Evropske unije, SAD nema sveobuhvatne nacionalne zakone o privatnosti podataka slične GDPR-u. Stoga, ne postoji siguran način da spriječite Metu da koristi vaše podatke za obuku svojih AI modela. Korištenje VPN-a kako bi se činilo da ste u EU neće raditi.

Kako umanjiti prikupljanje podataka u SAD-u

Iako ne možete potpuno zaustaviti Metu u prikupljanju vaših podataka, možete poduzeti neke korake za zaštitu vaše privatnosti:

  1. Podnesite obrazac za prava subjekata podataka za informacije trećih strana korištene za AI kod Meta-e: Dostupan u Centru za pomoć na Facebooku, ovaj obrazac neće spriječiti Metu da prikuplja podatke s vašeg profila i postova, ali će obrisati bilo koje javno dostupne informacije trećih strana koje je Meta prikupila o vama s interneta.

Meta AI prigovor

Isključivanje za korisnike u EU i UK

Evropski korisnici imaju robusniju zaštitu privatnosti. Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) i Ured povjerenika za informacije Ujedinjenog Kraljevstva (ICO) zatražili su od Meta-e da odloži prikupljanje podataka za AI dok se ne riješe zabrinutosti u vezi s privatnošću. Kao rezultat toga, Meta je pristala da odgodi svoje planove u Evropi.

Kako se isključiti u Evropi

Ako ste u EU ili UK, možete se isključiti iz prikupljanja podataka slijedeći ove korake:

  1. Otvorite aplikaciju Instagram ili Facebook i idite na Postavke.
  2. Idite na odjeljak O nama i skrolujte dolje do Politike privatnosti.
  3. Pronađite novi odjeljak Meta AI i ispunite obrazac „Pravo na prigovor“ za isključivanje.

Zaključak

Kako Meta unapređuje svoje AI kapacitete, važno je razumjeti i upravljati svojom privatnošću podataka. Iako su opcije ograničene za korisnike u SAD-u, evropski korisnici mogu iskoristiti strože zakone o zaštiti podataka da se isključe. Ostanite informisani i proaktivni kako biste zaštitili svoje lične informacije.

(IT mixer / 9to5mac)