​Senzori Džejms Veb svemirskog teleskopa su otkrili šest deformacija na primarnim panelima ogledala, što se pripisuje udarima mikrometeorita.

NASA je u junu obavijestila javnost da je Džejms Veb teleskop pretrpio udare mikrometeorita. Iako je agencija predvidjela da je tako nešto moguće, ti udari su bili veći od očekivanog.

Prema najnovijem izvještaju svemirske agencije, do sada je zabilježeno šest deformacija na panelima teleskopa, koje su direktna posljedica udara takvih svemirskih objekata. Kako se tvrdi, zabilježena je „značajna i nepopravljiva“ šteta na jednom segmentu teleskopa.

Srećom, ta oštećenja se ipak neće značajno odraziti na način na koji radi teleskop. NASA kaže da njegove performanse nastavljaju da prevazilaze očekivanja, ali da udari suštinski smanjuju tačnost prikupljenih podataka.

Takođe, ova situacija je povećala zabrinutost naučnika oko dugoročne misije teleskopa, jer nisu sigurni da li je ovo rijedak događaj ili će Džejms Veb u budućnosti biti češće izložen sličnim udarima meteorita koji bi mogli da nanesu veću štetu.

„Još nije jasno da li je pogodak segmenta C3 u maju bio rijedak događaj“, navodi se u dokumentu. „Teleskop može biti podložniji oštećenjima mikrometeorita nego što je predviđeno modeliranjem prije lansiranja“, prenosi Smartlife.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.