Agencija NASA je saopšila da je na međunarodnoj svemirskoj stanici otkriven neki „novi“ oblik života koji slobodno mogu da se opišu kao „vanzemaljski“

 

Naučnici iz Laboratorije za mlazni pogon pogledali su uzorke bakterije Enterobacter bugandensis otporne na lijekove pronađene na međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) i otkrili da su sojevi mutirali u oblik života koji je vanzemaljski.

Radi se o tome da su usljed drugačijih uslova evoluirale u nešto što se razlikuje od istih bakterija koje mogu da se nađu na Zemlji. Otkriveno je i da mutirane verzije bakterija uspješno koegzistiraju sa drugim mikroorganizmima, i ne samo to – čak im pomažu da prežive.

„Nalazi studije pokazuju da su pod stresom izolovani sojevi ISS-a mutirali i postali genetski i funkcionalno različiti u poređenju sa svojim zemaljskim kolegama“, navodi se u saopštenju za javnost. „Sojevi su mogli da opstanu na ISS tokom vremena u značajnim količinama.“

Bakterije koje su ispitivane mogu da izazovu ozbiljne bolesti (na primjer sepsu kod novorođenčadi), a ispitivani su uzorci sa različitih lokacija na stanici.

Pored njih su ispitivani i potencijalno opasni virusi i gljivice. Ističe se da su zatvorene sredine koje su kreirali ljudi jedinstvena okruženja. Budući da se radi o objektu koji je u svemiru, na mutacije je uticao i nedostatak gravitacije, kao i radijacija i povišeni nivoi ugljen-dioksida. Očekivano je da svaki mikroorganizam koji se tu nađe mora da se prilagodi da bi preživio.

Ova studija, insistiraju istraživači, pomoći će boljem razumijevanju genetske evolucije patogena i na kraju doprinijeti rastućem razumijevanju nauke o tome kako ostati zdrav u svemiru.

Za nas na Zemlji, međutim, to je samo još jedan podsjetnik da uz svu štetu koju smo nanijeli našoj planeti, još uvijek smo srećni što nismo zarobljeni u svemiru s mutiranim zemaljskim klicama.